banner-image

Dodeljena priznanja na međunarodnoj oceni meda

Na svečanosti „Kvalitetom do tržišta“, koja je održana u privrednoj komori Vojvodine, dodeljena su priznanja i sertifikati učesnicima 2. Međunarodne senzorne ocene kvaliteta meda u organizaciji Inovativnog klastera „Panonska pčela“ i Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad, a uz podršku Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore Srbije (PKS).

Priznanje „Živa Đuričin“ za sveukupni doprinos razvoju pčelarstva, ove godine, poneo je pčelar Vladimir Huljadi, koji već 60 godina pčelari. Titulu apsolutnog šampiona poneo je Aleksandar Stevanović, a priznanje za kolekciju meda Zlatomir Tomić. Po grupama, za najbolji kvalitet livadskog meda – Irena Garevska, bagremovog meda – Veljko Vasić, šumskog meda – Igor Lazarević, lipovog – Milan Popov i suncokretovog – Vanja Govedarica.

Predsednik UO Inovativnog klastera „Panonska pčela“ Hadži Zoran Jovanović rekao je da je iznenađen velikim brojem učesnika ove godine. Uzorke meda u rekordnom broju (92) dostavili su učesnici iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i iz Srbije. 

„Ove godine je vanredno dobar kvalitet meda bagrema, možda je iznenađujuće to što lipov med nije tako vrhunski, a svi ostali su na onom nivou na kojem su bili prošle godine“, rekao je Jovanović zahvalivši se na podršci Pokrajinskoj vladi, Gradu Novom Sadu, PKV i PKS, kao i medijima.

Sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak istakla je da je povod okupljanja od izuzetnog značaja za unapređenje poljoprivrede u AP Vojvodini. 

„Udruživanje poljoprivrednika u našoj pokrajini, ali i u državi, deo je tradicije. To potvrđuje i postojanje i rad klastera ‘Panonska pčela’, koji podstiče inovativnost i konkurentnost proizvodnje, kao i usklađivanje standarda proizvodnje meda sa standardima Evropske unije“, rekla je Drobnjak i dodala da je PKV uvek spremna da podrži manifestacije koje za cilj imaju unapređenje određenih privrednih delatnosti, povezivanja poslovnih subjekata na domaćem i međunarodnom planu, a posebno, kako kaže, kada se radi o pčelarstvu, delatnosti koja pored meda kao gotovog proizvoda, ima najdirektniji uticaj na poljoprivrednu proizvodnju, na povećanje prinosa i kvaliteta voća.

„Samo dobra povezanost svih subjekata u poljoprivredi, dobra saradnja i komunikacija pčelara sa proizvođačima koji koriste pesticide mogu biti garant uspeha, mogu sačuvati medonosnu pčelu i druge korisne insekte“, istakla je Drobnjak.

Pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milorad Malić istakao je da su pčelari u AP Vojvodini i Srbiji organizovani i da je budžet gotovo četiri puta uvećan.

„Tako da danas, sa zadovoljstvom mogu reći da sa 20 miliona dinara pomažemo pčelare Vojvodine kako u 2017. tako i 2018. godini. Tu smo osetili jedan značajan napredak i podržavamo sve ove manifestacije koje doprinose kako poboljšanju kvaliteta meda“, rekao je Malić.

Grad Novi Sad i ove godine podržao je manifestaciju, a član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević istakao je da broj ovogodišnjih učesnika i uzoraka potvrđuje važnost održavanja ovakvih događaja.

„Kvalitet meda jeste nešto što mislim da treba da bude naša konkurentna prednost i ona karta na koju mi treba da igramo. Grada Novi Sad podržava sve događaje koji se tiču pčelarstva i meda“, rekao je Radojević i dodao da Grad Novi Sad od 2015. godine, snosi kompletne troškove sertifikacije, odnosno zaštite geografskog porekla, a to će se, kako kaže, nastaviti i u narednom periodu. 

Klaster je Pokrajinskoj vladi, Gradu Novom Sadu, PKV i PKS uručio zahvalnice za pruženu podršku, a uručio je i dar ŠOSO „Milan Petrović“.