banner-image

Vlada Srbije i Ferrero za razvoj proizvodnje lešnika

Kompaniju Ferrero AgriSer posetio je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, na plantažama lešnika u Aleksi Šantiću u Somboru, u pratnji ambasadora Italije Karla Lo Kaša i delegacije Ferrera iz Italije. Tom posetom, Vlada Srbije i Ferrero nameravaju da potvrde podršku planu razvoja proizvodnje lešnika u Srbiji, koji je usvojen 2014. godine i omogućen programom privatizacije, navodi se u saopštenju.

Plan razvoja proizvodnje lešnika ima cilj ne samo da optimizuje proizvodne i izvozne kapacitete, već i da poboljša poziciju Srbije na listi visokokvalitetnih proizvođača osnovnih sirovina. Tokom prve faze plana, Ferrero AgriSer je zasadio lešnike na 600 hektara i stvorio rasadnik za podršku dugoročnoj proizvodnji. Istovremeno, Ferrero AgriSer i Vlada Srbije promovisali su uzgoj lešnika kod lokalnih proizvođača, zasadima na oko 1.000 hektara zemlje.

– Aktivnost Ferera u Srbiji je primer kako italijanska preduzeća obezbeđuju dodatnu vrednost razvoju poljoprivrednog poslovanja u Srbiji, veoma značajnom sektoru, koji čini 10% srpskog BDP-a – rekao je ambasador Lo Kašo prilikom obilaska.

Lo Kašo je takođe sa zadovoljstvom istakao, ponovivši svoju podršku planu razvoja lešnika u Srbiji, da Ferrero potvrđuje svoju želju da ostane prisutan u Srbiji.

Izvor:eKapija