banner-image

Robne rezerve otkupljuju kukuruz po 17,5 dinara

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je kupovinu do 12.072.000 kilograma merkantilnog kukuruza roda 2018. godine, domaćeg porekla, posredstvom „Produktne berza“ u Novom Sadu.

Merkantilni kukuruz mogu da prodaju fizička lica, nosioci poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i nalaze se u aktivnom statusu i zemljoradničke zadruge, koje su upisane u registar poljoprivrednih gazdinstava, nalaze se u aktivnom statusu, kao i ovlašćeni skladištari Direkcije.

Merkantilni kukuruz mora biti domaćeg porekla, prirodno ili veštački suv, u zrnu, zdrav i zreo, bez znakova plesni, bez stranog mirisa i ukusa, nezaražen biljnim bolestima i štetočinama, sa do 14 % vlage, do 8 % lomljenih zrna, do 2 % defektnih zrna, do 2 % nagorelih zrna, strane primese maksimalno 1%, od toga 0,5 % anorganskih. Lom se utvrđuje pomoću sita sa okruglim otvorima prečnika od 5 mm.

Cena merkantilnog kukuruza je 17,50 din/kg (u cenu uračunat PDV), uskladišteno u silosu ovlašćenog skladištara Direkcije.

Minimalna količina merkantilnog kukuruza koja se kupuje od jednog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva biće 10 tona, a maksimalna 100 tona. Minimalna količina merkantilnog kukuruza koja se otkupljuje od zemljoradničke zadruge je 100 tona a maksimalna je 1.000 tona. Maksimalna količina merkantilnog kukuruza koja se otkupljuje od ovlašćenog skladištara je 1.000 tona.

Radi prijave Produktnoj berzi u Novom Sadu i zaključivanja ugovora sa Direkcijom, potrebno je pribaviti sledeća dokumenta:

registrovana poljoprivredna porodična gazdinstva:
– fotokopija ili odštampani primerak očitane lične karte, 
– Original izvoda iz Registra poljoprivrednih gazdinstava (podaci o gazdinstvu), ne stariji od 5 dana od dana prijave Posredniku.

-zemljoradničke zadruge: 
– fotokopiju izvoda iz Agencije za privredne registre
– Izvod iz Registra poljoprivrednih gazdinstava (podaci o gazdinstvu)
– fotokopiju kartona deponovanih potpisa, overenu i datiranu od strane banke, ne stariju od 15 dana,

ovlašćeni skladištari:
– fotokopiju kartona deponovanih potpisa, overenu i datiranu od strane banke, ne stariju od 15 dana.

Zainteresovana aktivna registrovana poljoprivredna porodična gazdinstva, zemljoradničke zadruge i ovlašćene skladištare treba da dostave i sledeću dokumentaciju: 
– potvrdu o uskladištenju,
– magacinski ulaz merkantilnog kukuruza, izdat od strane ovlašćenog skladištara Direkcije,
– sertifikat o kvalitetu i kvantitetu i zapisnik o kontroli izdate od strane privrednog društva ovlašćenog za kontrolu. Zapisnik o kontroli treba da je potpisan i overen od strane privrednog društva ovlašćenog za kontrolu, kao i od strane ovlašćenog lica skladištara. Troškovi izdavanja sertifikata su obaveza prodavca.
– račun (ukoliko je prodavac obveznik PDV-a).

Zainteresovani se prijavljuju Produktnoj berzi, Novi Sad, elektronski, svakog radnog dana od 9,00 do 14,00 časova, počev 22.10.2018. godine, na adresu https://www.proberza.co.rs/otkup-kukuruza-2018-rdrr/.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti Direkciji, na brojeve telefona: 011/33-48-725, 3235-364, 3240-509, 3343-652 u Beogradu i 021/452-774 i 021/528-911.

(Agrosmart)