banner-image

Biosens institut će dobiti svoju zgradu

Gradnja instituta Biosens nedaleko od Đačkog igrališta sve je izvesnija jer je Grad dao građevinsku dozvolu Vladi Vojvodine kao investitoru ovog objekta, saznaje 021.rs.

Građevinska dozvola je izdata 12. oktobra i u njoj se navodi da je vrednost objekta koji će imati do četiri sprata i površinu od oko šest hiljada kvadarata 860,1 milion dinara, odnosno malo više od sedam miliona evra.

Za sada nije poznato kada će početi gradnja, jer tek treba da usledi tender za izbor izvođača radova, ali je izvesno da će to biti 2019. godine s obzirom da je za javnu nabavku potrebno vreme. Da je tako vidi se i iz izjava premijerke Ane Brnabić i gradonačelnika Miloša Vučevića, koji su pre nekoliko dana u predsedništvu Srbije, najavljujući ulaganja u Novom Sadu za 2019. godinu, naveli i početak gradnje Biosens instituta, stanova za pripadnike snaga bezebednosti, nastavak gradnje Urgentnog centra i dalje radove na Naučno-tehnološkom parku. Dodajmo da su ranije, tokom 2017. godine, državni funkcioneri pominjali da će Biosens institut biti gotov 2019, ali je sada više nego izvesno da će to biti tek 2020. godine.

Sedam miliona evra koji će biti uloženi u izgradnju zgrade samo je deo vrednosti razvoja Biosensa, jer će u Institut biti uloženo ukupno 28 miliona evra. Od tog iznosa 14 miliona evra su bespovratna sredstva iz EU, a ostatak daje država Srbija. Projekat „Antares“ je odobren u okviru poziva Timing (Teaming Action), koji je deo programa Horizont 2020. Evropske unije namenjen pružanju podrške u kreiranju novih i unapređenju postojećih centara izvrsnosti u Evropi. Realizacijom ovog projekta Biosens će sadašnji broj od oko 50 zaposlenih, povećati za još 150 ljudi.

Podsetimo i da je projekat zgrade napravljen ranije i da je predviđeno da se nalazi između Đačkog igrališta, staklenika Prirodno-matematičkog fakulteta i Sunčanog keja. Deo zgrade će imati dva sprata, ostatak do četiri sprata, a glavni ulaz će biti iz Ulice Zoran Đinđića.