banner-image

Šta anketari žele da saznaju o poljoprivrednim gazdinstvima

U toku je anketa u poljoprivrednim gazdinstvima koju vrši Zavod za statistiku: A šta žele anketari i da li treba da ih primite?

Dragana Marković iz Zavoda za statistiku objasnila je da je reč o anketi o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

„Naših 505 anketara je krenulo na teren. Posetiće 120.000 gazdinstava koja su izabrana kao uzorak i ova anketa se sprovodi da bi se ažurirali podaci popisa poljoprivrede. Popis se sprovodi svakih 10 godina, a na svake 3 godine ove ankete, kako bi se ažurirali podaci između dva popisa“, objasnila je ona, ističući da je cilj da se prate promene i uticaj agrarnih mera i sve ostale analize. 

“ U našem registru ima 630.000 gazdinstava i odatle je izabran reprezentativni uzorak za nivo Srbije, regiona, oblasti i opština“, kaže Marković i dodaje da su zastupljena kako velika, tako i mala i srednja gazdinstva. 

Slobodno mogu da prime anketare, svaki podatak koji se da statistici je zaštićen, jer zakon obavezuje da se čuva kao tajna“, poručuje ona. 

Marković je objasnila da je reč o pitanjima kao na popisu – zemljište, broj stoke, mehanizacija, broj radnika na tom gazdinstvu. 

A šta se dešava ukoliko neki domaćin odbije da primi anketare? 

„Mi se trudimo da im objasnimo da je u interesu svih da nas prime. Postoje i neke zakonske kazne za one koji odbiju, ali mi ne pribegavamo tome, trudimo se da objasnimo da je u interesu obe strane“, kaže ona i ističe da su to podaci koji se zbirno koriste, a ne da se šalju nekome drugom zbog poreza, kontrole i sl. 

Anketa traje 2 meseca, do kraja novembra. Očekujemo da će na proleće biti prvi rezultati i studije stanja u poljoprivredi“, dodala je ona. 

Izvor:B92