banner-image

Do milion evra iz IPARD-a za izgradnju farmi, plastenika, mehanizaciju…

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavilo je novi javni poziv za IPARD fondove Evropske unije.

Poljoprivredna gazdinstva mogu da ga koriste za izgradnju objekata i kupovinom nove opreme i mehanizacije. 

Korisnici tog programa EU su u okviru IPARD informativnog dana upoznati sa procedurom pisanja zahteva kojim se odobravaju IPARD podsticaji, a prijave se mogu podneti do 9. januara sledeće godine. 

„Budžet za ovaj javni poziv je oko tri milijarde dinara u skladu sa propisom koji uredjuje raspodelu podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju Srbije“, rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević. 

Prema njegovim rečima
Stanojević je podsetio da je EU kroz IPARD program Srbiji odobrila bespovratna sredstva od 175 miliona evra za period od 2014. do 2020. godine. 

„Ovi podsticaji treba da doprineseu povećanju produktivnosti i konkuretnosti srpskih poljoprivrednih gazdinstava, uskladjivanju sa evropskim standardima, prilagodjavanju potencijalnih korisnika zahtevima domaćeg i stranog tržišta i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima“, dodao je on. 

Šef operacija u Delegaciji EU u Srbiji Sakelaris Hourdas rekao je da iskustva drugih zemalja pokazuju da korisnici IPARD programa uglavnom nepravilno popune zahtev za te podsticaje pa mnoge prijave budu odbačene. 

„Čini mi se da je taj trend zahvatio i Srbiju jer su tokom prethodnih javnih poziva sve prijave morale da budu dopunjene, a to je produžilo čitavu proceduru“, kazao je Hourdas. 

Ukazao je da je IPARD program konkretna evropska pomoć ljudima koji rade u sektoru poljoprivrede u Srbiji i da „to više nije samo vizija“. 

Informativni dani u okviru projekta podrške korišćenju IPARD fondova EU biće organizovani i u Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Leskovcu, Kraljevu, Novom Sadu, Subotici i Šapcu. 

Sprovođenje IPARD programa u Srbiji počelo je krajem decembra 2017. godine.

(Beta)