banner-image

Uskoro automatska odbrana od grada

Ministarstvo poljoprivrede Srbije nabavilo je novi automatski protivgradni sistem koji će prvo biti instaliran na teritoriji radarskog centra Valjevo, gde će naredne godine biti postavljeno 99 automatskih lansiranih stanica, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHZS) Jugoslav Nikolić.

„U narednih nekoliko godina automatizacija će se proširivati dok se potpuno ne automatizuju sve branjene teritorije, iz nadležnosti svih 13 radarskih centara u Srbiji“, rekao je Nikolić Tanjugu.

Kako je kazao, ide se ka tome da „raketaši“ odu u prošlost pošto je sve teže angažovati ljude koji ispaljuju protivgradne rakete, zbog njihove nepovoljne starosne strukture.

„Sve veće probleme imamo i da bi da bi se eliminisao taj subjektivni element u celom sistemu. Oni će postepeno, za nekoliko godina, otići u prošlost“, naveo je Nikolić.

On je dodao da je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo novac i da je uz stručnu pomoć RHMZ-a izvršena nabavka i zaključen ugovor s kompanijom „Trajal“ iz Kruševca koja će u toku naredne godine instalirati 99 automatskih lansirnih stanica na teritoriji radarskog centra Valjevo.

Objašnjava da je izabrano područje Valjeva, to jest, Valjevski i Kolubarski okrug, bez teritorije opštine Ljig, sa opštinom Obrenovac, zato što je to najzapadnija branjena teritorija zemlje i „zato što oblaci dolaze sa zapada, severozapada i jugozapada, u 99 odsto slučajeva“.

Nikolić navodi, takođe, da će automatizacija sistema omogućiti eliminisanje i poslednje karike iz tog lanca koja ima elemente subjektivnosti, ali i omogućiti optimizaciju broja lansirnih stanica.

Umesto velikog broja lansiranih stanica baziranih na raketama malog dometa, imaćemo manji broj stanica baziranih na raketama većeg dometa, dodao je Nikolić.

Na primer, na teritoriji opštine Valjevo bilo je projektovano više od 200 lansirnih stanica koje se baziraju na dejstvu raketa manjeg dometa, dok će sada biti dovoljno 99 sa raketama većeg dometa.

Stanicama i automatskim lanserima upravljaće nadležni radarski centri, svaki iz svoje nadležnosti.

Nikolić je naglasio da grad svuda u svetu nanosi ogromnu štetu poljoprivredi i da se nigde ne može potpuno sprečiti, ali da se može smanjiti njegovo negativno dejstvo obično između 30 i 50 odsto, a ponekad i do 70 odsto, u zavisnosti od tipa oblaka.

Navodi da država pokušava da pomogne poljoprivrednicima na tri načina kada je reč o gradu: subvencionisanjem osiguranja, subvencionisanjem kupovine mreža protivgradne zaštite i finansiranje sistema za zaštitu od grada.

Kako je rekao, zaštita se bazira na raketnom sistemu, to jest putem raketa se u određene oblačne zone unosi reagens koji sprečava formiranje većeg broja krupnijih zrna grada.

„Bez obzira što se te zone i elementi za dejstva određuju pomoću softvera automatski, ipak su sada krajnja karika u tom sistemu mehanički lanseri i honorarni izvršioci, čija je starosna struktura svake godine sve nepovoljnija“, dodao je Nikolić.

Prvi automatski sistem protivgradne odbrane biće instaliran u radarskom centru Valjevo koji brani teritoriju površine od skoro 590.000 hektara, izjavio je ranije ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar je rekao da će uvođenje automatskog sistema u svih 13 radarskih centara koštati 25 miliona evra.

Izvor:RTV