banner-image

Čuvena futoška kupusijada 2. i 3. novembra

U Futogu će se 2. i 3. novembra održatit  tradicionalna 19. po redu „Futoška kupusijada“, a u okviru ove manifestacije održaće se i 9. „Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije“ i Festival „Terra Madre Srbije“ Slow Food pokreta
„Futoška kupusijada“ predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji po tematici kojoj je posvećena, mestu svog redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu. 

Na manifestaciji „Futoška kupusijada“ promovisaće se projekat „Futoški kupus-brend Srbije“, kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad, a organizatori su: MZ Futog, Kulturni centar “Mladost”, Udruženje “Futoški kupus”, Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog. Ove godine program „Kupusijade“ traje dva dana, a prvi dan je tradicionalno posvećen najmlađima.

Između ostalog u okviru manifestacije biće organizovano takmičenje u kuvanju jela od kupusa ii izbor najteže glavice futoškog kupusa.   U okviru „Riznice ukusa“ predstavće se proizvodi koji su mapirani u okviru projekta „Terra Madre Srbije“ Slow Food pokreta.

Posetioci će moći, uz pesmu i igru, da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove izlagača – proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus i čuvenu sarma od futoškog kupusa po povoljnim cenama. Čitavu manifestaciju pratiće bogat kulturno-umetnički program.

(Agrosmart)