banner-image

Kostreš: Kad će crkva početi da plaća porez?

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i finansija Sinišu Malog da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije kada će početi.

Kostreš je u saopštenju naveo da je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio da je crkvi kroz restituciju crkvama vraćeno više od 90 odsto imovine.

“Crkva sada ima pravo svojine na ukupno 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, te 91.000 kvadratnih metara objekata”, dodao je on, zapitavši “dokle će država da se odriče poreza na sve te hiljade hektara i kvadratnih metara”.

Kostreš je upozorio da je nepravedno da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata, ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok “crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže”.

Podsetio je i da je da je patrijarh Irinej pre dve godine izjavio da “crkva neće plaćati porez dok joj se ne vrati sve”.

Kostreš je zapitao i zbog čega crkva nije u sistemu PDV-a, koji, kako je naveo, “plaća svaki kiosk”, iako u svojim prodavnicama prodaje balzame, šampone, pa čak i žestoka alkoholna pića.

“Crkva time godišnje zarađuje više od stotinu miliona evra”, istakao je on.

Kostreš je poručio da ministar finansija Siniša Mali sve ovo treba da ima u vidu, a posebno u kontekstu najave da će do kraja godine predložiti set poreskih zakona, među kojima i o porezu na imovinu.

(Autonomija)