banner-image

Novosadski InoSens među 9 najboljih inovatora u Evropi

Javno glasanje u užem krugu za EU Innovation Radar Prize 2018 već je započelo i trajaće sve do 12. novembra. Publika će imati priliku da glasa za najbolje digitalne inovatore u Evropi, a šansu da se izbori za prvo mesto u velikom finalu 5. decembra dobila je i novosadska kompanija InoSens.

EU Innovation Radar Prize je prestižno takmičenje koje je pokrenula Evropska komisija sa ciljem da prepozna ključne inovatore i napredne tehnologije kao novi vid poslovanja budućnosti.

Između više stotina startap kompanija, malih i srednjih preduzeća i univerzitetskih timova koji su za svoje inovacije prethodno dobili podršku od EU, novosadska kompanija InoSens ušla je u prvih devet nominovanih u kategoriji Najbolje mlado preduzeće (Best Young SME), kao jedini finalista iz Srbije.

 

 

Poljoprivreda 4.0: spoj tehnologije i duge tradicije

 

U finale InoSens je ušao zahvaljujući svojoj digitalnoj platformi GATES koja uvodi elemente gejminga da poljoprivrednicima ponudi potpuno personalizovanu obuku u pogledu primene novih tehnologija u različitim poljoprivrednim sistemima, kao i mogućnost da iz prve ruke osete ekonomske uštede koje bi mogli ostvariti.

U ovoj igri, dostupnoj online ili preko mobilnih uređaja, poljoprivrednici prvo definišu veličinu svoje farme, vrstu useva i sistem navodnjavanja i prehrane koji koriste.

Zatim biraju novu tehnologiju odnosno proizvod koji žele da testiraju i kroz simulaciju posmatraju kako ona utiče na produktivnost njihove farme u toku jedne ili dve sezone. Simulacija kao rezultat daje kolike bi bile potrošnja vode i sredstava za prehranu kao i koliko novca bi poljoprivrednik uštedeo uvođenjem odabrane tehnologije.

 “Ova nominacija predstavlja veliku profesionalnu satisfakciju za ceo naš tim, ali je ujedno i potvrda da je i u Srbiji moguće kreirati vrhunske proizvode za globalno tržište”, kaže Maja Žikić, marketing menadžer u InoSensu, te dodaje da je podrška EU ključna, i to ne samo u finansijskom pogledu, već i kada je u pitanju pristup razgranatoj mreži partnera bez koje bi razvoj i validacija kompleksne AgTech platforme kakva je GATES bili i te kako otežani.

Ekspertski žiri bira najbolje

Javno glasanje otvoreno je sve do 12. novembra. Nakon toga, najbolji će imati priliku da se pred stručnim žirijem, sastavljenim od investitora i eminentnih preduzetnika iz cele Evrope, bore u velikom finalu 5. decembra u Beču.

Dalji tok takmičenja možete ispratiti putem zvanične EU Innovation Radar Prize 2018 stranice, gde takođe možete glasati za novosadski InoSens: https://ec.europa.eu/futurium/en/innovation-radar-prize/best-young-sme-2018

M. Leđenac