banner-image

Srednjim školama 450.000 za edukaciju o zadrugarstvu

Devet javnih srednjih poljoprivrednih škola u Vojvodini, ostvarile su pravo na dodelu bespovratnih sredstava u okviru konkursa namenjenog realizaciji projektnih aktivnosti u oblasti zadrugarstva za 2018. godinu, a ugovore za korišćenje ovih sredstava direktorima škola svečano je uručio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu dr Vuk Radojević.

Resorni sekretarijat je po prvi put opredelio sredstva za ovu namenu. Školama će na ime finansiranja troškova obilaska zadruga u okviru projekta pripasti oko 450.000 dinara, dok će nakon realizacije projektnih aktivnosti učenici koji su obišli zadruge dostaviti prezentacije od kojih će tri najbolje biti nagrađene, u ukupnom iznosu od 300.000 dinara.

Prva nagrada iznosi 150.000 dinara, druga 100.000 dinara i treća 50.000 dinara.

„Ovaj projekat je nešto što predstavlja iskorak i u radu Sekretarijata. Reč je o prepoznavanju potrebe za edukacijom i podizanjem nivoa svesti mladih ljudi, u ovom slučaju srednjoškolaca, kada je u pitanju značaj udruživanja poljoprivrednika u zemljoradničke zadruge“, rekao je ovom prilikom dr Radojević.

S obzirom na to da je zemljoradničko zadrugarstvo u Vojvodini i Srbiji, najzastupljeniji i najefikasniji način privrednog udruživanja poljoprivrednika, kako je Radojević predočio, cilj ove konkursne podrške je bio da se đacima, koji su se opredelili za poljoprivrednu struku, ponude šira znanja i predoče prednosti o zadružnom obliku organizovanja u praksi.

Radojević je istakao da je projekat osmišljen u saradnji sa sa Zadružnim savezom Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice. On je podsetio i da je nastavni predmet poljoprivredno zadrugarstvo od ove godine uveden u novootvorene obrazovne profile kao izborni predmet, da bi se mladi poljoprivrednici već tokom srednjoškolskog školovanja upoznali šta znači zadruga i koliko je bitno udruživanje, pogotovo u malim seoskim sredinama.

U sklopu projektnih aktivnostima predviđena su predavanja stručnjaka za zadružno organizovanje, posete zadrugama i upoznavanje učenika sa radom savremenih zadruga, na teritoriji naše pokrajine. Sve ove škole imaće priliku da na kraju prezntuju šta su naučili, a komisija oceniti i novčano nagraditi tri najbolja prikaza na temu značaja zadružnog organizovanja za poljoprivrednike i kvaliteta života u ruralnim sredinama.

Radojević je istakao da i većina đaka iz poljoprivrednih škola, upravo dolazi iz tih sredina pa je značajno upoznati ih i kako zadruge zapravo posluju.

„Bitno nam je da mladi ostaju u selu, budu nosioci razvoja savremene poljoprivrede i time doprinesu razvoju sela“, naglasio je Radojević ovom prilikom i dodao da je značaj ovog modela udruživanja bitan i zbog ostanka mladih na selu, koji udruživanjem u seoske zadruge sutra lakše mogu da osvaje i tržište.