banner-image

Počela sa radom italijanska fabrika salata La Linea Verde

Fabrika se prostire na 6.000 kvadratnih metara, proizvodiće i pakovati salatne obroke, a kako je navedeno na otvaranju, mala poljoprivredna gazdinstva imaće priliku da budu kooperanti ovog italijanskog investitora, koji je izvozno orijentisan.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je novinarima da je država odobrila 24 projekta u preradjivački sektor i genetsko unapredjivanje stočnog fonda. 

On je objasnio da je jedan od takvih projekata upravo i fabrika „La Linea Verde“, koja po njegovim rečima predstavlja „Juventus u preradjivačkoj industriji“.

„Ovo je fabrika na selu, koja je izgradjena na mestu gde niko nije mogao da pretpostavi. Sada će poljoprivrednici koji tu žive imati i priliku da svoje povrće prodaju upravo ovoj fabrici“, rekao je Nedimović.

Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu uručili su ovom prilikom kompaniji „La Linea Verde“ ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prvenstva zakupa. 

Reč je o blizu 100 hektara obradive površine za plasteničku proizvodnju, koja se nalazi u susednim Kraljevcima.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je investicija vredna 10 miliona evra u prvoj fazi.

„Ovakvi investitori i ovakve investicije u preradjivačke kapacitete jesu nešto što je preko potrebno poljoprivredi Vojvodine i Srbije, jer se na ovaj način stvaraju preduslovi za proizvodnju finalnih proizvoda, a potom i za izvoz tih proizvoda sa dodatom vrednošću“, rekao je on.

Dodao je da je povrtarska proizvodnja razvijena na teritoriji opštine Ruma, gde prema podacima postoji 1.500 hektara pod povrtarskom proizvodnjom

(Agrosmart)