banner-image

Zaštita geografskog porekla za bolji plasman proizvoda

Pokrajinski sekreatar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević prisustvovao je 19. kupusijadi u Futogu i tom prilikom istakao je da zaštićena oznaka geografskog porekla zapravo predstavlja komparativnu prednost naših proizvoda na tržištu, i dodao da je to pravi put ka boljem pozicioniranju naših domaćih proizvoda.

– Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvaja sredstva za finansiranje troškova za sertifikaciju, za označavanje geografskog porekla. Drago mi je što smo uspeli to da organizujemo sa Gradom Novim Sadom, prošle godine, kada je bila u pitanju begečka šargarepa i ovo jeste, zapravo, prilika da pozovemo sve poljoprivrednike da se udružuju, da označe geografsko poreklo i da na taj način zauzmu bolje pozicije na tržištu, naglasio je Radojević na otvaranju 19. “Kupusijade” u Futogu.

On je je ukazavši na važnost standardizacije proizvodnje, koju Sekretarijat podržava, apelovao na poljoprivrednike da iskoriste podršku i obeleže svoje proizvode, jer je to način ne samo da prošire proizvodnju nego i da animiraju nove poljoprivredne proizvođače da uđu u tu vrstu delatnosti i postignu bolji kvalitet na tržištu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će se Srbija zalagati da sledeće godine usvoji jedan poseban zakon, koji će nam omogućiti da i u Evropskoj uniji bude zaštićen futoški kiseli kupus

– Onako kako se štiti praška šunka, tako i mi treba zaštitimo naš kupus, jer to je naša obaveza prema svim ljudima koji ovde žive i rade, rekao je Nedimović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da i najrazvijenije ekonomske zamlje neguju slične manifestacije, i ističu kao nešto najbolje i što, na kraju, može i te kako da se komercijalno isplati.

(Agrosmart)