banner-image

Iz Abu Dabi fonda još 37.000 hektara za navodnjavanje

{youtube}e2Xkz7mG-Xg{/youtube}

Prema rečima potpredsednika Pokrajinske vlade Đorđa Milićevića, JVP „Vode Vojvodine“ su u prethodnih godinu dana realizovale 11 projekata iz prve faze Abu Dabi fonda, što će omogućiti navodnjavanje novih 37 hiljada hektara obradivog zemljišta u Vojvodini.

„Cilj je da se na ovaj način podignu svi tehnički kapaciteti i mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz izgradnju novih zalivnih sistema“, kazao je potpredsednik Milićević na događaju koji je upriličen povodom puštanja u rad stanice.

On je naglasio da je razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta u radu aktuelne Pokrajinske vlade. „Agrar ima veliki potencijal u Vojvodini, a izgradnja ovakvih crpnih stanica jedan je od koraka da se taj potencijal u potpunosti iskoristi“, naglasio je Milićević.

Prema njegovim rečima, aplicirano je za 18 novih projekata vrednih oko 50 miliona evra, a u okviru druge faze Adu Dabi fonda. Time će biti omogućeno navodnjavanje 70 hiljada hektara oranica u Vojvodini.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić naglasio je da je država prepoznala značaj izgradnje sistema za navodnjavanje, bez kojih nema stabilne biljne proizvodnje. On je dodao da na prostoru gde se nalazi objekat „Kaloča“ postoji potencijal za navodnjavanje između osam i deset hiljada hektara oranica, te da se u sledećoj fazi poljoprivredna dobra moraju infrastrukturno opremiti da koriste vodu iz crpnih stanica.

(Agrosmart)