banner-image

Sajam informacionih tehnologija, u fokusu agro inovacije

U Novom Sadu, na Novosadskom sajmu, otvoren je SEE-IT Summit – prvi međunarodni  sajam informacionih tehnologija i komunikacija (IKT) u Regionu. Cilj sajma je da predstavi i poveže  kompanije koje posluju u ovom sektoru u čitavom regionu. Na ovoj manifestaciji učestvuje oko 150 kompanija iz 14 zemalja, čiji će predstavnici moći da prisustvuju brojnim konferencijama, radionicama i panel diskusijama na kojima će jedna od glavnih tema biti digitalna transformacija kroz koju moraju da prođu mala i srednja preduzeća. Njihovi predstavnici dobiće pomoć i korisne savete kako da uspešno prođu kroz ovaj proces.

Učesnici će imati priliku da čuju izlaganja svetski priznatih stručnjaka o sigurnosti zaštite podataka, digitalnom zdravstvu, položaju žena  u IT industriji, sajber bezbednosti, IOT, važnosti dualnog obrazovanja i slično. U planu su i B2B susreti, a, ako vreme dozvoli, biće organizovana i trka dronova.

Jedan od paviljona na Samitu posvećen je srpskoj startap sceni gde će biti organizovana dva takmičenja, za najbolju tehnološku i najbolju agro inovaciju.

Za takmičenje u oblasti najboljih agro inovacija u okviru Future Agro Challenge Srbije prijavilo se 10 kompanija sa inovativnim rešenjima koja mogu da doprinesu unapređenju poljoprivrede uz uštede u troškovima proizvodnje i zaštitu životne sredine. Radi se o inovativnim rešenjima za navodnjavanje, prihranu, unapređenje zdravstvene zaštite životinja, optimalizaciji hemijske zaštite vinograda. Nekoliko rešenja odnosi se na prevazilaženje problema adekvatnog čuvanja i transporta poljoprivrednih proizvoda.

SEE-IT Samit organizuje ResEnva Consulting, a cilj organizatora je da Novi Sad postane mesto povezivanja i razmene iskustava u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija iz cele Evrope.

Izvor:Poljoprivrednik