banner-image
banner-image

Restitucijom postali vlasnici polovine Zlatara

Potomcima bivših trgovaca, porodici Borisavljević, vraćeno je rešenjem Agencije za restituciju 745 hektara šuma na teritoriji opštine Nova Varoš i desetak hektara na delu koji pripada Prijepolju, pišu „Varoške novine“.

Šumari kažu da se radi o najlepšim delovima planine, prema Vodenoj poljani i Golom brdu, a nakon što im je vraćena ova zemlja Borisavljevići u svom posedu, kako se navodi, imaju gotovo pola Zlatara.

Porodica se nada da će joj biti vraćena i druga imovina koju im je oduzela posleratna vlast. Samo na Zlataru posedovali su oko 1.000 hektara smrčeve šume i livada koje su, kako tvrde, njihovi preci još 1745. godine kupili od Turaka za 25 vrećica zlata i 2.000 volova.

-Postupajući po podnetim zahtevima, Agencija za restituciju –Područna jedinica Kragujevac vratila je u naturalnom obliku zakonskim naslednicima bivših suvlasnika, pokojnih Njegoša, Vide i Strahinje Borisavljević, ukupno 320 hektara šumskog zemljišta u Katastarskoj opštini Drmanovići. Vraćena šuma bila je u državnom vlasništvu s pravom korišćenja JP „Srbijašume“ i kao takvo ovo zemljište je bilo podobno za vraćanje u naturalnom obliku.Takođe, zakonskim naslednicima bivšeg vlasnika pokojnog Dušana Borisavljevića iz Nove Varoši vraćeni su njihovi zakonski nasledni udeli na šumskom zemljištu koje zahvata ukupnu površinu od 425 hektara, takođe u Katastarskoj opštini Drmanovići- kaže za “Varoške novine” Slobodan Marijan, pomoćnik direktora Područne jednice Kragujevac.

Potomci Borisavljevića danas razasuti širom sveta, nisu jedini kojima je u ovom delu Srbije vraćena imovina oduzeta nakon Drugog svetskog rata. Prema podacima Agencije za restituciju samo na teritoriji opštine Nova Varoš bivšim vlasnicima je vraćeno ukupno 884,2 hektara šume i 131 kvadratni metar neizgrađenog građevinskog zemljišta. Vraćeno je i ukupno 116,6 hektara poljoprivrednog zemljišta, među kojima je i devet hektara u Štitkovu koji su svojevremeno oduzeti sada pokojnom svešteniku Čedomiru Čakareviću.

Na adresu Područne jedinice u Kragujevcu koja je nadležna za 52 opštine, proteklih godina stiglo je oko 15 hiljada zahteva za vraćanje oduzete imovine ili obeštećenje

-Do sada je doneto 2.500 rešenja o podnetim zahtevima. Veći deo oduzete imovine ne može da se vrati u naturalnom obliku, već će zakonski naslednici bivših vlasnika ostvariti pravo na obeštećenje u sladu sa Zakonom o vraćanju odizete imovine i obeštećenju. Pokazalo se i da je određen broj podnetih zahteva sa teritorije opštine Nova Varoš neosnovan i kao takve morali smo da ih odbijemo- kaže Marijan.

Izvor: Varoške novine