banner-image

Država konačno popisala njive, biće manje mahinacija

Na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište od danas je dostupan portal GEO Srbija na kojem se nalazi prikaz geoprostornih podataka o parcelama u državnoj svojini. Reč je o podacima iz godišnjih programa zaštite, korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta za 2018. godinu.

Na portalu GEO Srbija mogu se videti podaci o državnim njivama u svim opštinama u zemlji, izuzev Aleksinca, Alibunara, Babušnice, Bačke Palanke, Bele Crkve, Beograda, Bujanovca, Varvarina, Vlasotinca, Vršca, Vladičinig Hana, Doljevca, Zaječara, Žitorađe, Kanjiže, Koceljeve, Kraljeva, Kruševca, Lebana, Pirota, Prijepolja, Rekovca, Surdulice, Ćićevca, Užica, Crne Trave, Čačka i Čajetine.

Mreža za restituciju u Srbiji pozdravila je “uspešnu objavu podataka o državnom poljoprivrednom zemljištu” ukazavši na to da se duže od decenije odlaže popisivanje oranica u državnoj svojini što je otvaralo vrata mahinacijama sa zemljištem.  

„Uprava za poljoprivredno zemljište u okviru Ministarstva poljoprivrede, ne samo da je izvršila svoju zakonsku obavezu popisivanja i evidencije državnog poljoprivrednog zemljišta, već je otišla i korak dalje obezbeđujući najširoj javnosti totalnu transparentnost u gazdovanju sa poljoprivrednim zemljištem. Izuzetno dobro softversko rešenje, za koje nije izdvojen ni jedan dinar novca građana, predstavlja pravi primer savesnog i odgovornog rada državne uprave, nakon više od 12 godina nepopisivanja i haosa sa državnim njivama po celoj Srbiji“, navodi se u saopštenju Mreže za restituciju u Srbiji.

Na ovaj način, Uprava za poljoprivredno zemljište je, uz postupak naturalne restitucije, dala svoj nemerljiv, trajan i suštinski doprinos sprečavanja daljnih malverzacija sa državnom imovinom, a Vlada Republike Srbije, doprinos u transparentnosti gazdovanja sa ovom državnom svojinom, i povećanju efikasnosti ukupne privrede u Republici Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Građani su dobili mogućnost da za svaku pojedinačnu državnu parcelu, lako izvrše uvid i ustanove da li je izdata u zakup, pa čak i da li se obrađuje u određenom vremenskom okviru.

S. Kuprešanin