banner-image

Mladim portugizerom u Irigu počela vinska nova godina

U četvrtak 15. novembra se po 11. put održao Mačkov dan mladog portugizera, koji je obeležio početak nove vinske godine.

Potez organizatora da premesti manifestaciju iz Novog Sada u Irig se pokazao kao izuzetno dobar po oceni svi aktera, od organizatora, preko učesnika programa, do samih posetilaca, koji su ovom prilikom došli iz okolnih mesta, Novog Sada, Beograda, a velik broj bili su irižani.

Manifestaciju je otvorio Sava Mačak, osnivač vinarije i samog događaja koji je tom prilikom rekao da je zahvalan Novom Sadu na prethodnih deset godina lepog prijema.

– Ali ovo vino je poteklo u Irigu, i mi tu pripadamo. Ne može se sve dešavati u velikim gradovima. Irig ima dugu i bogatu tradiciju i nadamo se da ćemo podstaći i druge da slede naš primer na očuvanju tradicije, kulture i svega autentičnog što imaju mnoga manja mesta u Srbiji“, rekao je Sava Mačak.

Petru Samardžiji, novinaru i vinskom stručnjaku, novom Vitezu mladog portugizera, titulu je dodelio prošlogodišnji vitez, džez muzičar Jovan Maljoković koji je tom prilikom rekao da je mlado vino vesnik toga kakva nas vina očekuju u predstojećoj godini, sudeći po ovom portugizeru, vina iz berbe 2018. će biti veoma dobra.

Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig, istakao je da je za opštinu Irig bilo sasvim normalno da se uključi i podrži jednu ovakvu manifestaciju.

– Irigu se vraća reputacija fruškogorske prestonice, koju je nekada imao, i radimo na tome da iskoristimo sve potencijale Iriga, i turističke, i vinske, i sve druge, istakao je Kazimirović.

Direktorka Srpske čitaonice iz Iriga, Vera Novković saopštila je rezultate konkursa za najlepšu pesmu o vinu na koji je pristiglo čak 108 pesama, a pored tri nagrađene pesme, dve pesme su dobile i pohvalu. Prvo  mesto osvojila je pesma „Vrtovi su rajski ispod Fruške gore“ Jovana N. Bundala iz Beograda, drugo je prialo pesmi „Oda ljubavi i vinu“ Katarine Majić iz Beograda, a treće je dodeljeno za „Grozd svevišnjeg“ Jasne Milenović iz Sremske Kamenice. Pohvaljene su pesme „Vino je ljubav“ Svetlane Bogićević iz Novog Sada i „Noćni sati“ Ine Stanković iz Beograda.“

Čak dva tamburaška orkestra, „Rumske lole“ i „Romansa, tango plesači „Nataša i Goran“ iz Novog Sada, folklorni ansambl KUD „Zmaj“ iz Iriga, operska diva Ana Sinicki, miss portugizera Dijana Radojčić, pudar Bane, Vinsko plemstvo Srbije, vino i drugi delikatesi, a uz to i ambijent Vinske ulice u Irigu i veoma prijatna atmsofera su učinili da ovaj 11. Mačkov dan mladog portugizera bude jedinstven.