banner-image

Uvođenje novih rasa pčela pogubno za domaće pčelarstvo

Danas je u Novom Sadu otvoren Drugi pčelarski sajam Dunavskog regiona, koji su organizovali Novosadski sajam i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Manifestacija je okupila više od 50 izlagača, a protekla je u optimističnoj atmosferi jer je zaključeno da se pčelarstvu iz godine u godinu pruže sve veća institucionalna podrška kako na republičkom, tako i na  pokrajinskom nivou.

Ipak, postoji i jedan problem koji se nadvio nad naše pčelarstvo i preti da ga ozbiljno ugrozi. Reč je o tome, kako je naveo predsednik SPOS Rodoljub Živadinović, da određeni lobiji suprotno zakonu pokušavaju da na našu teritoriju uvedu pčele drugih rasa.

– To je tragična priča koja će se završiti još tragičnije ako joj dozvolimo da zaživi. Ukoliko dođe do masovnijeg uvođenja i hibridizacije naših pčela u narednim generacijama, doći će do potpune devastacije svih vrednih osobina domaće pčele koja je apsolutno prilagođena našim klimatskim uslovima i našim pašama, upozorio je Živadinović i zamolio nadležne da spreče da do ovoga dođe.

Dunavski sajam otvorio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević koji je najavio još veću podršku pčelarstvu u narednoj godini istakavši da Srbija sa svojih 1,1 milion košnica prava pčelarska zemlja. Takođe je pohvalio pčelare koji zahvaljujući svojoj organizovanosti uspevaju da se izbore za unapređenje svog položaja.

Posetioci sajma su u hali “Master” imali priliku da vide izložbu opreme i repromaterijala za pčelarstvo, ambalažu, med, pčelinje proizvode i kozmetičke preparate. U edukativnom delu manifestacije održana su predavanja o integralnoj borbi protiv varoe i protokolima tretmana tog parazita pčela, kao i o maloj košničinoj bubi, pretećoj opasnosti za evropsko pčelarstvo. O ovim temama govorio je dr Horhe Rivera Gomis, ekspert rimske Laboratorije za pčelarstvo.

S.K.