banner-image

Država prikazala 600.000 hektara, neka vrati oduzete njive

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je Vladi Srbije inicijativu da se okonča postupak izmena Zakona o restituciji, uvođenjem supstitucije, za sve vrste zemljišta.

Naturalna restitucija nesumnjivo je najefikasniji i jedini isplativ vid restitucije, odnosno privatizacije državne imovine, potvrdila je dosadašnja primena propisa o vraćanju oduzete imovine, ocenjuje ova organizacija.  

Ukazala je na to da je potraživana imovina daleko manja od nekada oduzete imovine, pa građani, zajedno sa crkvama i verskim zajednicama, potražuju samo jedan mali deo današnje državne imovine.

Dodaje se da država poseduje 1.000 puta više šumskog zemljišta od površine koja se ukupno potražuje kao i šest puta više poljoprivrednog i 30 puta više građevinskog zemljišta.

Budžetski fond za restituciju, formiran 2002. godine, u poslednjih 10 godine ne beleži, kako je istakla Mreža za restituciju, “skoro nikakav rast, a bilo kakvo uvećavanje javnog duga Srbije zbog restitucije je apsolutno neprihvatljivo za interese građana, same države i potražioce imovine”.

Bez obzira na to što je republička Direkcija za imovinu popisala samo oko 35.000 hektara Ministarstvo poljoprivrede je pre dva dana omogućilo javni uvid preko interneta, u skoro 20 puta više postojećeg državnog poljoprivrednog zemljišta, navela je Mreža.

Dodaje se da svaki građanin preko interneta može videti najmanje 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i da li se zemljište obrađuje, ima li na njemu nelegalne gradnje, ili koje su kulture zasejane.

Realno je, kako se navodi, uskoro očekivati i javni uvid u preko 1.350.000 hektara državnog šumskog zemljišta.

Vladi Srbije su dostavljeni i dokazi da su se dosadašnjoj naturalnoj restituciji, u proteklih skoro 30 godina, isključivo protivili učesnici u ozbiljnim kriminalnim, monopolističkim procesima, saopštila je Mreža.

S. K.