banner-image

Klasterima više od osam miliona dinara bespovratno

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam  raspisao je javni Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje troškova klaster organizacija za realizaciju projekata u 2018. godini. Sredstva se dodeljuju u svrhu povećanja produktivnosti i konkurentnosti klaster organizacija i njihovih članica kroz realizaciju projekata od značaja za razvoj privrednih i turistiških potencijala AP Vojvodine.

Bespovratna sredstva dodeljuju se u ukupnom iznosu od 8.440.333,50 dinara. Novac se može upotrebiti za razvijanje zajedničkih proizvoda kroz izradu idejnog rešenja ili studije izvodljivosti zajedničkog proizvoda ili usluge, dizajna proizvoda, sticanja prava na korišćenje oznake geografskog porekla, analiziranje mogućnosti smanjenja troškova proizvodnje, labpratorijska ispitivanja, testiranja proizvoda, plasiranje proizvoda, analizu domaćeg i inostranog tržišta za potrebe plasmana proizvoda i slično.

Takođe mogu da razvijaju informaciona i komunikaciona tehnološka rešenja kroz izradu softverskih ili aplikacionih rešenja za potrebe funkcionisanja klastera, zajedničke proizvodnje, plasmana proizvoda, internet prezentacija i slično.

Sredstva će se dodeljivati i za  organizovanje stručnih studijskih poseta, konferencija i radionica. Zatim za učešće na  domaćim i međunarodnim sajmovima, izradu publikacija potrebnih za prezentacije i slično.

Odobravaće se sredstva u iznosu od najmanje 100.000,00 do najviše 800.000,00 dinara, bez PDV-a. Subvencionisani iznos za realizaciju projekta odobrava se u visini do 50 odsto ukupne vrednosti projekta, bez PDV.

Više o uslovima učešća na konkursu može se pogledati ovde.