banner-image

Vojvođanski vinari se predstavili beogradskoj publici

U Beogradu je održan drugi Salon vina Vojvodine, koji promoviše kvalitetna vina stvorena u Vojvodini. Salon je otvorio Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević koji je tom prilikom  izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ove manifestacije, koja je zbog svog značaja stekla zajedničku podršku i razumevanje pokrajinskih sekretarijata za poljoprivredu i privredu.

 -Prvi salon vina prošle godine imao je 14 izlagača, dok se ove godine ovde predstavlja 25 vinara.Očigledno da je ovo uspešan model za predstavljanje vina iz Vojvodine u Beogradu, a što vinari najbolje prepoznaju i pokazuju kroz svoje učešće, rekao je Radojević otvarajući ovu manifestaciju.

Osvrnuvši se na rast vinske industrije i ekspanziju vinogradarstva u Vojvodini, resorni sekretar je naveo da Vojvodina ima 150 registovanih vinarija, i oko pet hiljada hektara vinograda, od kojih je gotovo polovina u Sremu.On je podsetio i da je Pokrajinska vlada, po prvi put, od prošle godine pokrenula mere agrarne politike na nivou Vojvodine, koje finansijski podržavaju vinogradare kroz subvencije za vinogradarsku proizvodnju. Ono što je najznačajnije, ulože se u najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi ova proizvodnja postala što efikasnija i konkurentnija na domaćem i međunarodnom tržištu.

Radojević je istako da će se podrška Sekretarijata nastaviti, i podsetio i na najsavremeniji vinski analizator u vrednosti od 17 miliona dinara, koji je Pokrajina kupila i koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Cilj je bio da se proizvodnja učini jeftinijom i poboljša kvalitet domaćih vina.

Radojević je naveo i značaj doprinosa, koji treba da bude usmeren na brendiranje vinskih regija, u čemu vojvođanski proizvođači mogu računati na stručnu podršku resornih sekretarijata.

Gosti su mogli da probaju favorite iz aktuelnih berbi, kao i nova vina vojvođanskih vinarija, koje su u okviru ovogodišnjeg Salona priredile premijeru svojih novih proizvoda.U sklopu manifestacije, održane su i radionice o belim i crvenim vinima Fruške gore.

(Agrosmart)