banner-image

Umesto Tenisu, 2.545 hektara kikindskim ratarima

S obzirom da se dolazak kompanije ”Tenis” odlaže, 2.545 hektara u četiri katastarske opštine na području Kikinde biće ponuđen poljoprivrednicima.

Zbog odluke nemačke kompanije ”Tenis” da odloži najavljene investicije u Srbiji u 20 farmi za uzgoj tri miliona tovljenika godišnje, gde je bila predviđena i farma na području Kikinde, poljoprivrednim gazdinstvima sa tog područja u predstojećem prvom krugu licitacije biće ponuđeno i državno poljoprivredno zemljište namanjeno ovoj kompaniji.

Član Gradskog veća Kikinde za resor poljoprivrede Imre Kabok saopštio je da je od resornog ministarstva dobijen dopis u kojem se navodi da se dolazak kompanije ”Tenis” odlaže pa će zemljišni fond izdvojen za ovu kompaniju biti ponuđen zemljoradnicima.U pitanju je 2.545 hektara u četiri katastarske opštine na području Kikinde.

U Kikindi je pri kraju dodela državne zemlje stočarima po pravu prečeg zakupa, što je i preduslov za raspisivanje licitacije. Kabok procenjuje da će do početka narednog meseca biti ispunjeni svi uslovi za raspisivanje oglasa i organizovanje prvog kruga licitacije.

Na području Kikinde ima 14.000 hektara državnog zemljišta, od čega je 10.500 obradivo, za potrebe infrastrukture je izdvojeno oko 600 hektara, za besplatno korišćenje 100, a izuzeto je oko 2.500, što čine atarski putevi, kanali, šume ili je pod objektima.

Stočarima ponuđeno oko 4.600 hektara

Stočarima je, inače, po pravu prečeg zakupa, ponuđeno oko 4.600 hektara. Oni su do sada sklopili ugovore i uplatili zakup 3.000 hektara pa je od predviđenih površina ostalo oko 1.600 hektara od kojih su odustali. Njima je srazmerno nuđeno obradivo i neobradivo zemljšte u državnom vlasništvu jer je zakonska obaveza da im se ponudi zemljište prosečnog kvaliteta.

Ratari iz tog dela severa Banata imaće priliku da na licitaciji na godinu uzmu u zakup i državnu zemlju koja je na osnovu prava prvenstva zakupa na 30 godina namenjena „Tenisu”. Tih 2.545 hektara oranica nalazi se u katastarskim opštinama Banatska Topola, Rusko Selo, Novi Kozarci i Banatsko Veliko Selo i biće uključeno u prvi krug licitacije.

Imre Kabok ukazuje na to da je kod izdavanja državne zemlje jedan od problema veoma jak tempo vraćanja zemljišta nekadašnjim vlasnicima po osnovu restitucije. Tako je prošle godine oko 1.500 hektara državnog zemljišta vraćeno bivšim vlasnicima. Sada se sa zahtevima javljaju i susedne opštine gde nema dovoljno državne zemlje za vraćanje, pa se vraćanje realizuje na području Kikinde.

(Dnevnik)