banner-image

Za ratare u Zrenjaninu državne zemlje nema

Ratari u Zrenjaninu neće dogodine moći da obrađuju državne njive jer ih za njih više nema. Naime, svi hektari u državnom vlasništvu u ovoj katastarskoj opštini pripali su stočarima, po pravu prečeg zakupa ili pak firmama koje su na državnoj zemlji digli sisteme za navodnjavanje. U ostalim mestima u Zrenjaninu oranice su dobili i investitori na dugoročni zakup na 30 godina, a među njima i oni koji po oceni ovdašnjih poljoprivrednika na to nisu imali pravo.

Kako je za Agrosmart izjavio Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, iza svega toga stoji politička namera da se uruše mala i srednja gazdinstva, a da se sve privilegije daju korporativnoj poljoprivredi, bilo domaćoj ili stranoj.

U Zrenjaninu nisu još uvek krenule licitacije ali ratari i ne očekuju da će za njih biti raspoloživih oranica za zakup.

-Jako malo ima slobodne zemlje. Oko 90 odsto je otišlo stočarima po pravu prečeg zakupa. U nekim katastarskim opštinama je ostalo nešto, ali u nekima, poput Zrenjanina njiva za one koji se bave biljnom proizvodnjom više nema – kaže Vukov dodajući da je u zrenjaninskom ataru bilo više od 300 hektara državnih oranica na raspolaganju poljoprivrednicima, međutim ratare neće ništa zapasti.

Osim stočarima, njive su na ime prava prečeg u arendu date i onima koji imaju infrastrukturu na njima. Međutim, problem je u tome što je po tom osnovu najviše dato jednom zakupcu – kompaniji „Matijević“.

-Ta firma u vlasništvu ima poljoprivredno zemljište na kojem nema sisteme za navodnjavanje, a na državnom zemljištu ih je svojevremeno postavila iako te parcele nisu njene. Ali ona sad koristi to pravo i ko zna do kada će. Bilo bi logično da onoliko svoje zemlje koliko dobija od države po pravu prečeg da komisiji koja donosi program za izdavanje zemljišta – kaže Vukov.

Zakup na 30 godina spornim firmama

Kada je pre par meseci Ministarstvo poljoprivrede davalo saglasnost na odluke o davanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup investitorima na 30 godina Savez poljoprivrednika Banata podneo je žalbe Upravnom sudu, Pre nekoliko dana bilo je prvo ročište, a ishod ovog procesa u Savezu očekuju za dve nedelje.

Naime, dugoročni zakup zemljišta u Zrenjaninu odobren je firmi ‘“Farmer 023 V&M“, čiji je jedan od vlasnika  Željko Malušić, odbornik vladajuće koalicije u tom gradu, ujedno i predsednik GO SPS Zrenjanin. Ova firma osnovana je tek krajem prošle godine, odnosno manje od tri meseca pre objavljivanja Javnog poziva o uslovima za ostvarivanje prava prvenstva zakupa na osnovu investicija. Među investitorima koji su u dugoročni zakup dobili oranice u Zrenjaninu bii su i Tenis Invest doo Beograd i Food planet.

-Savez udruženja poljoprivrednika Banata osporio je odluku Grada Zrenjanina po kojoj je zemlja dodeljena tim firmama jer one ne ispunjavaju  uslove iz pravilnika o davanju oranica u zakup na 30 godina. One, naime, namju iza sebe višegodišnje poslovanje u ovoj branši, zadovoljne klijente, pozitivan tržišni bilans i druge reference. To jesu firme koje posluju i imaju obrt ali je stvar u tome da je zemlja eksplicitno data na 30 godina novoosnovanim firmama – kaže Vukov.

Podseća da je na odluku Grada Zrenjanina Savez pre godinu dana prvo uložio žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu i ona je odbačena.

-Naveli smo da smatramo da firme kojima je dodeljeno to zemljište kao investitorima na 30 godina  ne ispunjavaju uslove propisane pravilnikom. „Tenisu“ je prema toj odluci trebalo da pripadne oko 2.500 hektara, „Fud planetu“ oko 900, a „Farmeru“ oko 60 hektara.

-Recimo, „Planet fud“ tada nije imala nijednog zaposlenog, nije imala prometa, a osnivački ulog je bio 150 dinara. A reč je o investiciji od oko tri miliona evra, odnosno preradi soje u specifičan proteinski proizvod. Ne sporimo ideju u smislu investicije ali problematično je to što firma kojoj se dodeljuje zemljište nema reference, ne zadovoljava pravilnik. Rukovodili smo se samo onim što je napisano u pravilniku – kaže Vukov i podseća da je upravni spor pokrenut pre deset meseci, a da je sad tek bilo ročište u kojem je suprotnu stranu, to jest Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu zastupao pravobranilac.

Ostalo je da će nezadovoljni poljoprivrednici u roku od dve nedelje da dobiju rešenje, odnosno da se odluke o tom dugoročnom zakupu proglase nevažećim.

-To ne znači da će to zemljište ići nama na raspolaganje u zakup jer je propisano da parcele namenjene investitorima koji još nisu došli do njihovog dolaska pripadnu drugim ulagačima. Možda ga daju nama, ali na godinu dana, šta potom – pita se Vukov. – Kako god, ne postoji volja da se zemljište ovde da poljoprivednicima.

Podsetimo, prema Uredbi za ostvarivanje prava prvenstva zakupa za investitore, minimum ulaganja u prerađivačke kapacitete iznosi najmanje 500.000 evra ukupne investicije, u periodu do tri godine od dana početka ulaganja, s tim što se u prvoj godini mora realizovati najmanje 30 odsto investicije. Posebna merila za ocenu investicionog plana su reference podnosioca zahteva, vrsta i iznos investicije, predviđeni broj novootvorenih radnih mesta…

S. Gluščević