banner-image

Za traktore iz IPARD-a spremno oko 200 rešenja

Uprava za agrarna plaćanja za nekoliko dana dodeliće rešenja o odobrenju projekata za nabavku traktora preko IPARD programa, a prema saznanjima Agrosmarta biće ih podeljeno oko 200.

Za nabavku novog traktora na drugom javnom pozivu iz IPARD-a konkurislao je oko 390 poljoprivrednika.

Rang lista je, prema našim informacijama, napravljena ali to ne znači da će svi koji će ovih dana dobiti rešenja dobiti i finansijsku podršku iz IPARD fonda pa taj spisak verovatno neće biti konačan. Moguće je, naime, da neki od poljoprivrednika odustanu ili da se u narednim kontrolama utvrdi da njihova domaćinstva ne zadovoljavaju uslove koji se tiču zaštite životne sredine, dobrobiti životinja ili zaštite bilja, pa da im se ne odobri zahtev za isplatu IPARD sredstava.

Zahtevi za nabaku novih traktora predavali su se Upravi za agrarna plaćanja od početka godine do 26. februara, a krajnji rok za obradu bio je devet meseci. Do 26. februara 2018. slali su se i zehtevi za nabavku mehanizacije i opreme i njih je bilo 84. Reč je o konkursima iz Mere 1 IPARD programa koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Trenutno je takođe otvoren Javni poziv za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje po meri M1, s tim što ne obuhvata nabavku traktora. Rok za podnošenje zahteva je 9. januar. 2019. godine. Mogu se ostvariti IPARD podsticaji za izgradnju i opremanje hladnjača, silosa i podnih skladišta, kao i za izgradnju i opremanje farmi, te za plastenike, staklenike, priključnu poljoprivrednu mehanizaciju… S obzirom na to da je dokumentacija obimna neophodno je da se što pre krene u ove projekte. Ukupno su za ovaj konkurs opredeljene tri milijarde dinara, pojedinačni povraćaj iz IPARD fonda iznosi od 60 do 70 odsto, a u okviru ove mere može se dobiti do 1,5 milion evra u toku programskog perioda.

Za sredstva iz IPARD-a mogu da se prijave poljoprivrednici, preduzetnici, mala i srednja preduzeća, kao i zadruge.     

S. Kuprešanin