banner-image

SZS: Nedimović u radno vreme vodi stranačku kampanju

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je u Lučanima da će budžet za poljoprivredu u sledećoj godini biti uvećan za pet milijardi i da će ta sredstva biti upotrebljena za subvencionisanu nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme.

„Nama je najznačajnije da taj krajnji profit koji ostane poljoprivredniku bude što veći. Podržaćemo to tim aktivnim merama koje se tiču mehanizaicje i svega onoga što je potrebno poljoprivredniku da ostvari veću i kvalitetniju proizvodnju i veće prinose“, rekao je Nedimović novinarima u Lučanima.

On je dodao da će polovinom decembra biti dobijena akreditacija za nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka.

„Podsetiću javnost da mi to nemamo 20 godina, imamo samo privatne laboratorije koje su akreditovane ali kontrolišu samo ono što one misle da treba da kontrolišu. A neko ko bi bio supervizor nije postojao i to je bio najveći problem. Imali smo situaciju – kadija te tuži, kadija ti sudi“, rekao je Nedimović.

On je dodao da će u aprilu sledeće godine biti akreditovana i laboratorija za bezbednost hrane sa kojom će biti pokriveno 95 odsto proizvoda koji se nalaze na tržištu.

Povodom protesta malinara Nedimović je rekao da je država ispunila sve što je dogovorila sa malinarima.

„Formirali smo Nacionalni savet za malinu, dali pomoć u repromaterijalu. Rekao sam da cenu ne mogu da odredim niti ću moći ikad da je odredim, ni ja ni bilo ko iz Vlade Srbije. Mi smo sve ispunili što smo se dogovorili. Da li ovo njima služi za neke njihove unutrašnje odnose, ja ne znam“, rekao je Nedimović.

On je najavio izgradnju fabrike za preradu voća u Priboju i Arilju, kao i da će „Budimka“ u Požegi biti prodata za oko mesec dana.

Nedimović je još rekao da povećanje taksi na srpske proizvode na Kosovu negativno utiče na prehramebnu industriju u Srbiji.

„Od ukupnog izvoza na Kosovo dve trećine pripada sektoru prehrambene industrije“, rekao je Nedimović i dodao da „ne razume ljude koji donose odluke u Prištini jer oni kažnjavaju svoje građane“.

On je ocenio da je to „atak na Srbiju“ i da „nema veze sa ekonomijom“.

Nedimović je u Lučanima posetio domaćinstvo poljoprivrednika Dikana Dostanića u Tijanju i hladnjaču „SD Bravo“ u Guči.

Savez za Srbiju u Lučanima je ocenio da funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) umesto da se bave problemima na Kosovu nalaze u predizbornoj kampanji u Lučanima u kojima su za 16. decembar zakazani lokalni izbori.

„Alarmantna situacija na severu Kosova očito ne znači ništa za ministra poljoprivrede u Vladi Srbije Branislava Nedimovića i visokog funkcionera SNS sa severa Kosova Zorana Milojevića Zelju koji su ceo dan u izbornoj kampanji u Lučanima“, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Dodaje se da je Nedimović deseti visoki državni funkcioner koji „u radno vreme i o državnom trošku vodi stranačku kampanju“.

„Umesto da se Srpska lista i SNS povuku iz tzv. Vlade lažne države Kosovo i rešavaju novonastale probleme građana Srbije na Kosovu oni se bave lokalnim izborima u Lučanima“, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

(Beta)