banner-image

Voćarsko-vinogradarski sajam znanja u Irigu

Za Irig su hroničari odavno zabeležili da je to vinska prestonica, a ovaj laskavi naziv svakim danom se sve više potvrđuje. Od 4. decembra Irig postaje i mesto u kome se rađa sajam voćarstva i vinogradarstva – nazvan VIVO. 

Mudrošću lokalne uprave, sajam će biti dvodelni – prvi deo je put do znanja u ovoj oblasti i 4. decembra „vodi” u hotel „Termal” u Vrdniku, gde će pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević svečano otvoriti ovaj skup. U ime domaćina učesnike i goste će pozdraviti Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig i Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Iriga.

Za vinogradare u 11 časova u sali B počinje poseban razgovor. Razgovaraće se o tome – kako podići i razviti proizvodnju organskog grožđa (vinograd) i šta je potrebno dograditi u vinogradarskom i vinarskom sektoru da bi sproveli standarde EU.

Sajam će početi u devet časova promocijom kompanija, fondova i banaka, a nakon svečanog otvaranja govoriće se o zaštiti jabuke.

10.00    Svečano otvaranje sajma – pozdravna reč organizatora i obraćanje pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
10.20   Izbor sadnog materijala, krizne tačke i cena novog voćnjaka
11.00    Zaštita jabuke
11.20    Zadrugarstvo u voćarstvu
11.40    Šljiva – rakija, sušenje, prerada – kako dalje?
14.15    Prognozno-izveštajna služba i potrebe voćara i vinogradara
14.35    Perspektivne voćne vrste i sorte
14.55    Gde su nova tržišta za naše voće i kako sačuvati postojeća

Domaćini su pozvali vinarije da u vinskom sokaku ponude vina za slave po nižim cenama. Učenici Poljoprivredne škole iz Iriga će ponuditi nokle sa šljivama i gibanicu sa grožđem.

Voćari su uglavnom birali teme i posebno ih interesuje plasman jabuka za koje još nemaju kupca. Poznati ekspert za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović kaže da je rod jabuka bio 430.000 do 450.000 tona i da se gotovo 80 odsto roda nalazi u hladnjačama i čeka kupce.

Organizatori sajma su pozvali i predstavnike Privredne komore Srbije, udruženja i izvoznike da bi sagledali tržišta.

 

Sajam voćarstva i vinogradarstva u samom rađanju ideje podržale su agencije i kancelarije za poljoprivredu iz opština Inđija, Ruma, Sremska Mitrovica, Pećinci i Šid.

Organizatori sajma su Agencija za ruralni razvoj opštine Irig i udruženje „Agroprofit“ iz Novog Sada.

(Agrosmart)