banner-image

U Evropi ubrzano raste potražnja za biljnim proteinima

Evropska komisija istražuje mogućnost da se ubuduće više proteina za ljudsku upotrebu dobija iz biljaka kao što su suncokret, sočivo, uljana repica i druge. Razmatraju se mogućnosti za proširenje proizvodnje biljaka koje mogu da budu značajan izvor proteina uz uslov da se proizvodnja odvija na način koji ne ugrožava životnu sredinu.

– Biljni proteini su ključna komponenta evropskog sektora proizvodnje hrane, koji hranu i piće proizvodi po najvišim svetskim standardima, izjavio je Fil Hogan, evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj. Međutim, kako je dodao, zbog raznolikosti tržišta i klimatskih faktora Evropa nije u mogućnosti da proizvede dovoljno biljnih proteina shodno narastajućim zahtevima.

Iz tog razloga potrebno je da se sve zainteresovane strane uključe u rešavanje ovog pitanja kako bi u budućnosti Evropa postigla samodovoljnost u snabdevanju svog tržišta proteinima iz biljnih izvora.

Trenutno EU podstiče razvoj proizvodnje biljnih proteina kroz nekoliko mera u okviru  Zajedničke agrarne politike. Između ostalog, farmeri se podstiču na održiv uzgoj leguminoza, finansiraju se istraživanja u ovoj oblasti, a u programu Horizon Europe za 2021-2017 sredstva za ovu namenu biće udvostručena. Takođe se radi na istraživanju tržišta, promovisanju važnosti upotrebe ovih proteina i obrazovanju farmera.

Potrebe Evrope za biljnim proteinima u sezoni 2016/2017 iznosile su 27 miliona tona sirovih proteina. Pri tome, 79 odsto potreba za uljanom repicom EU obezbeđuje iz sopstvene proizvodnje, a samo pet odsto kada je u pitanju soja. Iz tog razloga EU godišnje uveze oko 17 miliona tona sirovih proteina, od čega je 13 milona tona poreklom iz soje.

Međutim, postoje pozitivni trendovi jer je EU u poslednjih nekoliko godina udvostručila svoje površine pod sojom, a raste i proizvodnja nekih drugih leguminoza. Tako je za kratko vreme utrostručena proizvodnja leblebije, sočiva, graška i boba.

Iako se još uvek najviše proteina dobija iz mesa i proizvoda od mesa (čak 93 odsto) ovaj trend se polako menja. Potražnja za alternativnim izvorima proteina u EU procentualno već sada dostiže dvocifren broj.

S.Kuprešanin