banner-image

Leskovačke zadruge dobile više od 36 milona dinara

Četiri zadruge na području Leskovaca dobile su bespovratna sredstva za razvoj zadruga koja im je dodelio Kabinet ministar Milana Krkobabića, zaduženog za regionalni razvoj. Tim povodom u Svečanoj sali Grada Leskovca gradonačenik, dr Goran Cvetanović, organizovao je prijem direktora ovih zadruga, prenosi zvaničan sajt Leskovca.

– Ministar Krkobabić je krajem februara godine posetio Leskovac i tada je govorio o značaju zadruga, ali i o sredstvima koje je Vlada Republike Srbije planirala da izdvoji za ovu namenu. Sredstva su prethodne nedelje dodeljena zadrugama iz cele Srbije među kojima se nalaze i 4 leskovačke, za koje je ukupno opredeljeno 36,4 miliona dinara, rekao je gradonačelnik.

Prisutnima se obratila  i Milena Miitć, direktor zadruge „Gradac Voće“ iz Gradašnice.sedam miliona dinara subvencionisana je voćarska delatnost zadruge pa se nadamo da će uzgoj malina, jagoda, kupina i ostalog voća biti daleko uspešniji i profitabilniji, a naravno sve to će u širem smilu uticati na dobrobit našeg kraja rekla je Mitićeva.

Cilj dodele ovih sredstava je unapređenje poslovanja zadruga i kvaliteta života u ruralnim sredinama kroz ravnomerniju raspodelu dohotka i povećanje ekonomskih mogućnosti u sklopu ravnomernog regionalnog razvoja. Leskovac je izuzetno usmeren ka razvoju poljoprivrede. Od 2013-2017 godine iz gradske kase za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji izdvojeno je nešto više od 140 miliona dinara, a ova sredstva dobilo je više od 4.000 poljoprivrednih proizvođača i udruženja sa teritorije grada Leskovca.

Na osnovu raspisanog konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u ovoj godini, pravo na povraćaj sredstava ostvarilo je 723 poljoprivrednika i 3 udruženja, isplata se planira za decembar mesec ove godine. Za tu namenu iz gradske kase izdvojiće se blizu 24 miliona dinara.