banner-image

Srbija traži od CEFTA da reaguje zbog mera Prištine

Vlada Republike Srbije je u skladu sa CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta zbog nedavnih mera Prištine.

Premijerka Ana Brnabić je u izjavi novinarima u Vladi Srbije objasnila da  od od primanja zahteva, Sekretarijat CEFTA ima rok od 90 kalendarskih dana što je zakonski rok u skladu sa CEFTA sporazumom, da reši problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konsultacijama.

Ona je najavila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije ili ne reši problem u narednih 90 dana, Srbija u skladu sa CEFTA sporazumom pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Prema njenim rečima, zahtev je poslat, osim Sekretarijatu CEFTA, i UNMIK-u kao potpisniku za teritoriju AP Kosova i Metohije, te generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvek je poštovala sporazum sa pravom očekujemo brzu reakciju Sekretarijata i UNMIK misije. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima poštujući međunarodno pravo i evropske vrednosti, poručila je premijerka Srbije.

Premijerka je napomenula da Srbija neće nasedati na provokacije i neće uvoditi kontramere, a nastaviće da sarađuje sa partnerima u regionu, pre svega BiH, koja je takođe pogođena nerazumnim merama Prištine. Navela je i da će se raditi sve da bi se stvari vratile u normalu i izbegla preteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srpskog naroda.