banner-image

Za poljoprivredu sedam milijardi više iz budžeta

U Predlogu budžeta za narednu godinu za poljoprivredu su predviđene gotovo 52 milijarde dinara, sedam milijardi više nego ove. Najviše razloga za radovanje imaju stočari – umesto sadašnjih 10.000 dinara po tovnom grlu, dogodine će od države dobijati 5.000 dinara više. Razlog za to je i što je, kako saznajemo, Srbija ispunila kvotu za bescarinski izvoz junećeg mesa u Tursku.

Ratarima i naredne godine subvencija ostaje 4.000 dinara po hektaru. Osim toga što nisu dobili povišicu, smeta im i to što iz podsticaja nisu isključeni oni koji se u stvari i ne bave proizvodnjom.

Za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu u budžetu je devet milijardi dinara, a pre dve godine bilo je jedva pola miliona. Država će 50 odsto uloženog vratiti i onima koji budu ulagali u skladišta i preradu. Uz direktna davanja na to će otići gotovo 33 milijarde dinara.

„Budžet je tako i strukturisan da postiče male poljoprivredne proizvođače da se udružuju, da nekako sklapaju saveze i orijentišu se ka finalizaciji. Benefit od ovog budžeta će imati oni koji su već spremni, odnosno koji se već nalaze u prerađivačkom sektoru“, navodi agrarni novinar Dejan Jovanović.

Na opasku da je budžet razvojno orijentisan, ali uglavnom za one koji već raspolažu kapitalom, ministar odgovara:

„Od poljoprivrede ja nisam video nijednu zemlju koja je samo na tome napravila ogroman proboj, ali ona koja je koristila poljoprivredu kao sirovinu za prehrambenu – te zemlje su jako dobro napredovale. Mi smo to prepoznali, mislim da u strukturi BDP-a imamo dosta prostora da napredujemo“, naglašava ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Mi imamo dovoljno repromaterijala, ali to moramo da preradimo u našim fabrikama, a ne da izvozimo živa grla“, dodaje Nedimović.

Obećanje poljoprivrednicima da će ponovo dobijati jeftiniji dizel za obradu njiva nije ispunjeno. Kada će biti, kaže ministar poljoprivrede, odlučiće Ministarstvo finansija.

Izvor:RTS