banner-image

Daj budalama kamen pa onda gledaj kućeš s glavom

Hitno svu neophodnu hranu za Srbe na Kosovu država treba da obezbedi kroz humanitarnu pomoć. Sve besplatno. To bi bilo najmanje što narod u Srbiji može da uradi za sunarodnike zarobljene na Kosovu. To ne plaća Vučić već svi građani Srbije. Kad možemo da plaćamo da žena ministra policije nosi torbu Luj Viton i da Vučić i njegova familija budu tako siromašni kao što jesu, onda na bezumne takse Prištine može se i mora odgovoriti jedino besplatnom hranom. I tačka.

Tu odluku mora da donese Vučić, ali da kaže da su to naše pare, a ne njegove i Vulinove, da kaže da ta pomoć stiže i od naprednjaka ali i od od Sergeja Trifunovića i od Koraksa i od Siniše Kovačevića, prebijenog Borka Stefanovića i od svaakog onog seljaka kojeg su naprednjaci u crno zavili. Kojima je ove godine teletina kupovana skoro zabadava, kao i maline, jabuke za tri dinara…

Da nisu pljačkali seljake pomoć kosovskim Srbima bi bila mala šala. Da su povećali poljoprivrednu proizvodnju za 10 odsto to bi značilo 500 miliona dolara više za Srbiju. To bi značilo da bi 400 miliona evra kolika je prodaja na Kosovu lakše preboleli. Jaka Srbija lakše pomaže Kosovu.

Ko misli da Vučić vodi Srbiju u propast taj mrzi Srbe na Kosovu. To je parola koju pokušavaju da nam prodaju radikalsko-julovski prevaranti koji trenutno vladaju u Srbiji. E to je ono što im ne smemo dozvoliti i to je trik na koji narod ne sme nasesti. Čak ni glasači za naprednjake. Ne smemo da nasednemo ni na priču kako će Đilas i Jeremić rešiti problem, ali oni sada nisu tema.

Druga bezobzirna poruka je čuveno pitanje – pa je l imate vi rešenje?

Nemamo.  Ali majstori zaboravljate jednu važnu stvar – mi se i ne bavimo politikom. Mi nismo predsednici i premijeri. Mi smo pošteni ljudi koji ne lažu i ne kradu, koji vole svoju zemlju i svoj narod, koji voli Srbe na Kosovu tako što ih ne lažu i koji smo spremni da pomognemo. Problem je gospodo što ni vi nemate rešenje ali ste uzeli svu vlast u Srbiji, a nikave koristi od vas nema. Jedino bedne lagarije i busanje u prsa i krokodilske suze za nesrećom srpskog naroda na Kosovu. Tragična je činjenica da Vučić i Vulin nikada nikoga nisu nigde odbranili pa neće ni Srbe na Kosovu. Njih u stvari podržavaju oni koji mrze Srbe i koji Srbima žele zlo.

Nema nikog razumnog i pametnog u Srbiji ko ne saoseća s nesrećom koja je pogodila i pogađa Srbe na Kosovu i Metohiji, kao što nema nikog pametnog i razumnog ko veruje da Vučić, Vulin, Maja Gojković, Stefanović i ini bivši i sadašnji ratni huškači mogu zaista i iskreno da im pomognu. Što su njihovi planovi besmisleniji to su im drugi više krivi za neuspehe i sumanute planove. Da li je Vučić pre nekoliko dana saznao da su Hardinij i Tači teroristi?

Ono što se dešava u odnosima Srbije i Kosova ne meože se objasniti drugačije nego poslovicom “Daj budalama kamen pa onda gledaj kućeš s glavom”. Već davno smo ustvrdili da Vučić i ekipa nisu sposobni da reše nikav konflikt, a najmanje kosovski. Pozovu Srbiju na dijalog, a onda sve koji misle drugačije obasipaju uvredama i pretnjama i nazivaju ih nedostojnima. Svađaju se naprednjaci s opozicijom, s novinarima, s karikaturama, s televizijama, s fancuskim protokolom, sa svima i gde stignu. Vučić može da vodi dijalog samo sam sa sobom, a ceh će na kraju da plati Srbija.

Za sve što je dobro u Srbiji on je zaslužan, a za sve što ne valja krivi su neprijatelji.

Sudbina Srba na Kosovu je u rukama velikih sila, a Vučić i ostali prevarnti treba da ćute. Nema priznavanja. Nema podele.

P.S.

Ja nažalost ne umem da objasnim odnos ogromne većine Srba prema kosovskoj tragediji, ali milsim da Milena Marković ume.

Ne dovdeći je u bilo kavu vezu s ovim mojim tekstom samo Vas molim da pročitate jednu od najboljih pesama koja je napisana na srpskom jeziku. Možda će vam nešto biti jasnije.

Milovan Lukić

Malena Banjska

krenula sam u mitrovicu ibarskom magistralom
tamo su čučavci i traktori i drveće
otežalo od voća
i devojčice sa golim pupkovima
stigla sam do kosova odakle je moja majka i
njena majka
i sestra mi se tamo rodila a doktor je bio pijan
videla sam američke vojnike
guzati su a jedan je nosio
bifokalne naočari
dosta su mali možda neke veće šalju na
druga mesta
svuda su visile zastave
meni to ne znači zastava je zastava
u vojsku nisam išla a nisam ni sposobna
i velika sam kukavica i lažem kad zinem
a trava je bila toliko zelena da ubada
i nebo je bilo tako blizu da uspava
sladak san na pustom polju
i šta će tu ti guzati vojnici naoružani do zuba
i onda sam videla znak sa desne strane
na njemu je pisala banjska
i tu me je stigla i baba i majka i sestra i zemlja
i groblje i ibar voda i tu me je stiglo i 
neće da pusti
i nikad neće da pusti jer sam se setila
usred noći bi se setila
i nikad neću da zaboravim banjsku 
zato što
neko beše strahinjiću bane
beše bane u malenoj
banjskoj.