banner-image

Kolica za branje malina sa obe ruke i pod suncobranom

Dmitar Gaburović (81), seljak iz Cerove kod Arilja, sav svoj težački vek proveo je razmišljajući kako da olakša rad narodu i došao je do izuma koji je prijavio Republičkom zavodu za intelektualnu svojinu, pod nazivom „Ručna kolica za branje malina i kupina”. Sa upotrebom obe ruke pri branju, sa dva reda gajbica ispred, suncobranom iznad i bocom vode pri ruci.

– Konstruisao sam, napravio i patentirao kolica sa suncobranom i verujem da će svakome, ko ih bude koristio, olakšati branje. Mogu se upotrebiti čak i na strmim terenima do 35 stepeni i njima se postiže lakše branje u svim vremenskim uslovima, brže odlaganje gajbi koje se ne ređaju na raskvašenu zemlju već odmah odvoze u transport. Ovim je učinak u branju povećan 30 odsto – kazao je Dmitar Gaburović za RINU.

Kako je to opisao u patentnoj prijavi?

„Kolica su namenjena za izmenu, pridržavanje i transport ambalaže u voćnjaku, tokom branja plodova ovih biljaka, sa ciljem da se izbegne odlaganje gajbi na zemlju i omogući branje sa obe ruke.

Po konstrukciji, to su ručna kolica sa jednim točkom i nosačima za smeštaj tereta prilagođena ambalaži za branje. Kolica se opremaju klinovima na dnu nogara, radi boljeg zadržavanja na nagnutom terenu. Opremljena su nosačem sklopljivog suncobrana, sa mogućnošću podešavanja nagiba, radi zaštite radnika i ubranih polodova od jakog sunca i kiše. Kolica su, takođe, opremljena korpom za smeštanje boca sa pijaćom vodom za radnike.

Izvor:Glas zapadne Srbije