banner-image

Sezoncima elektronske prijave, penziono i zdravstveno

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će od naredne godine biti omogućeno elektronsko plaćenje poreza na imovinu, kao i vaučeri za sezonske radnike, odnosno njihova elektronska prijava.

„Od 1. januara počinje da radi jedinstvena baza lokalnih poreskih administracija, tako da će građani preko interneta moći da pristupe bazi podataka, da pogledaju svoje dugovanje za porez na imovinu i da ga elektronski plate“, rekla je premijerka novinarima.

Kako je dodala, od 8. januara prvi put u Srbiji počinje da važi i sistem vačera za sezonske radnike i to najpre za one u poljoprivredi.

Brnabić je kazala da će sezonski radnici u poljoprivredi na taj način imati socijalno i zdravstveno osiguranje, „kao u svakoj civilizovanoj zemlji“, što do sada nije bio slučaj.

„Taj sistem vaučera će se proširiti i na sezonske radniku u gradjevinarstvu, turizmu“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, do kraja ove godine lokalne samouprave u saradnji sa MUP-om, treba da završe posao prenosa podataka o državljanstvu u elektronski oblik, tako da će građani moći da dobiju izvod iz knjige državljana bez obzira gde gde žive i rade.

Brnabić je istakla da će 2019. biti završen i Adresni registar, jer je Republički geodetski zavod završio svoj deo posla i evidentirao 66.480 novih ulica koje do sada nisu bile registrovane, odnosno nisu imale ime, a kuće su bile bez brojeva.

„To će biti osnova za dalji rad na Centralnom registru gradjana. Zakon o Centralnom registru gradjana je završen, kao i javna rasprava o njemu i očekujemo da se uskoro nađe kao predlog na Vladi Srbije, a onda će biti upućen u Skupštinu“, navela je premijerka.

Do kraja 2019. sve inspekcije u sistemu eInspektor

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je do sada obuku za korišćenje softverskog rešenja eInspektor prošlo 800 inspektora iz sanitarne, tržišne, upravne i inspekcije rada, a da će do kraja 2019. sistem biti u primeni u svim inspekcijama u zemlji.  

„Platforma eInspektor omogućiće brži, efikasniji, transparentniji, kompatibliniji inspekcijski nadzor“, kazao je Ružić nakon posete inspektorima koji se obučavaju za korišćenje tog softverskog rešenja.