banner-image

Ulje golice iz Horgoša stiglo do Bankoka

– Za uzgoj tikve golice ova sezona bila je skoro idealna pa je na 46 hektara Jožef Danji iz Horgoša ostvario prosečan prinos od 700 kilograma suvog semena. Za ulje koje je stiglo i na tržište Bankoka stižu priznanja da je među najkvalitetnijim u Evropi!    

Proizvođači i prerađivači semena tikve golice članovi porodičnog gazdinstva Jožefa Danjija iz Horgoša, sedamnaestu sezonu u bavljenju ovim usevom ocenjuju da je blizu najboljih od kada su se posvetili toj proizvodnji.

Danji ističe da je ova godina za uzgoj tikve golice bila skoro idealna, mada je proleće bilo malo suvlje, ali gde su tikve na vreme zasejane, odlično su nikle i cvetale, a u berbi su dale kvalitetno seme.

– Ostvaren je prosečan prinos od 700 kilograma suvih semenki po hektaru. Prinos nije bio rekordan, ali je među najboljima – konstatuje Jožef Danji, kome u poslu pomažu supruga Kato i deca.

Na njivama u ataru na severu Bačke seme tikve golice gazdinstvo porodice Danji proizvodi na 46 hektara i uglavnom je orijentisano i specijalizovalo se za tu proizvodnju, a zbog plodoreda seje još pšenicu i kukuruz kokičar. Pre nego što se upustila u proizvodnju i preradu semena tikve golice, porodica Danji se intenzivno bavila povrtarstvom.

Pobedili Evropu pa osvajaju svet

Posle lanjskih priznanja koja su stigla iz Londona, kada je ulje horgoške robne marke dobilo najviše ocene i sertifikat sa maksimalnim brojem zvezdica za izuzetan kvalitet, ove godine pristigla su nova priznanja. Jožef je ponosan da je ulje od semena tikve golice robne marke „Donum Terrae“, iz porodične firme „Agrosfera“, stiglo čak do Bankoka, prestonice Tajlanda!

– Drugi put smo dobili priznanje da proizvodimo najbolje ulje tikve golice u Evropi, na šta smo ponosni – ističe Danji. – U Mađarskoj smo dobili priznanje za najbolji proizvod godine, a i na domaćem tržištu se dobro kotiramo među najboljima, pošto imamo posebnu tehnologiju za proizvodnju semena. Na njivama gde uzgajamo tikvu golicu uopšte ne koristimo herbicide, nego okopavamo usev. Ove sezone smo tikve kopali četiri puta, doduše ne ručno nego mašinski.

Porodica Danji je kompletno zaokružila proces od setve i negovanja useva na njivi, berbe, pa do prerade. Seme tikve golice koje prerađuju je samo iz sopstvene proizvodnje.

– Samo ovako znamo šta smo uradili i možemo da postignemo i garantujemo ozuzetno dobar kvalitet – naglašava Danji.

Samo cena mrsi konce

Proizvodnja tikve golice se povećala na vojvođanskim poljima, pojavljuju se i novi pogoni za preradu. Danji ukazuje da je jako veliko ulaganje, ali da zbog zasićenja tržišta nije siguran kakva je budućnost, pošto je sve veća ponuda proizvoda od semena tikve golice.

– Upravo zbog toga neophodno je da proizvodimo kvalitetno seme za preradu, kako bi od kvalitetne sirovine u preradi postigli željeni kvalitet svih proizvoda. Seme ekstra klase je veoma traženo na tržištu, međutim, već seme druge klase jako je teško prodati – ukazuje Danji.

Cena semena je nakon ovogodišnje berbe sada na tržištu dosta niska i za kilogram se dobija oko 300 dinara, ali porodica Danji nastoji da pored prodaje semena ekstra kvalitete, seme što više prerade i na tržištu budu prisutni sa tim proizvodima.

U „Agrosferi“ proizvode devičansko i hladno ceđeno ulja iz semena tikve golice, a u ponudi imaju još namaz ili puter od semena tikve golice.

– Izvozimo za tržište Mađarske, gde naša ćerka ima firmu, što je svakako pogodnost za prisustvu na tržištu Evropske unije, imamo zainteresovanost za prodaju u Kazahstanu, ali uverili smo se do sada da je ipak nama bliže tržište uvek najbolje – zaključuje Danji.

Irena Nađ