banner-image

Važna uloga organske poljoprivrede u zaštiti životne sredine

Stručni skup pod nazivom “Pravo na zdravu životnu sredinu“, čiji će fokus biti na organskoj poljoprivredi kao načinu za obezbeđivanje održivog razvoja bez zagađenja životne sredine, biće održan u petak, 14. decembra u Novom Sadu, u sali JVP „Vode Vojvodine“ s početkom u 10 časova. Skup organizuju Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman i novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Ustavom Republike Srbije zagarantovano je pravo svakog na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i Autonomna Pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Jedno od osnovnih načela zaštite životne sredine, proklamovano Zakonom o zaštiti životne sredine, jeste načelo prevencije i predostrožnosti koje podrazumeva da svaka aktivnost mora biti planirana i sprovedena na način da prouzrokuje najmanju moguću promenu u životnoj sredini i da predstavlja najmanji rizik po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Načelom održivog razvoja se ukazuje da se održivi razvoj ostvaruje donošenjem i sprovođenjem odluka kojima se obezbeđuje usklađenost interesa zaštite životne sredine i interesa ekonomskog razvoja, a načelom informisanja i učešća javnosti u ostvarivanju prava na zdravu životnu sredinu da svako ima pravo da bude obavešten o stanju životne sredine i da učestvuje u postupku donošenja odluka čije bi sprovođenje moglo da utiče na životnu sredinu.

Imajući u vidu navedene odredbe Ustava Republike Srbije, Zakona o zaštiti životne sredine, dosadašnji rad Instituta za ratarastvo i povrtarstvo Novi Sad, kao i ovlašćenja Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana da kontinuirano nadgleda i prati primenu propisa iz oblasti ljudskih prava i na osnovu prikupljenih informacija predlaže mere za poboljšanje stanja u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, odlučeno je da se organizuuje skup o ostvarivanju prava na zdravu životnu sredinu, s posebnim osvrtom na razvoj organske poljoprivrede.

U okviru skupa moći će da se čuju sledeća tematska predavanja:

– Organska materija u zemljištu sa aspekta kvaliteta životne sredine;

– Prekomerno đubrenje kao izvor zagađenja đubrenja;

– Organska poljoprivreda i životna sredina;

– Suzbijanje korova nehemijskim metodama;

– Organska poljoprivreda u Srbiji i svetu;

– Uloga Arhus centra u podizanju ekološke svesti i učešća građana u oblsti zaštite životne sredine.

(Agrosmart)