banner-image

Nedimović: Izvoz poljoprivrede ove godine na nivou 2017.

Prema njegovim rečima, Srbija ima potencijal da u kratkom roku dosegne izvoz hrane od pet milijardi evra, ali i prostor da se ta cifra dodatno uveća.

Nedimović smatra da će se investiranje u poljoprivredu i prehrambenu industriju povećati, nakon usvajanja izmena Zakona o ulaganju, koje dozvoljavaju sektorski pristup. 

„Država će posebnim finansijskim sredstvima pomoći one vrste prehrambene industrije gde postoji tražnja na domaćem i inostranom tržištu, a to su sektori prerade voća, povrća, govedjeg i ovčijeg mesa i žitarica“, rekao je Nedimović. 

On je precizirao da će se taj razvoj zasnivati i na pronalaženju novih tržišta za robu iz Srbije. „Nama trebaju tržišta koja su dovoljno platežno sposobna, ali ne suviše daleka kako se proft ne bi izgubio na transportnim troškovima. To su pre svega tržišta Bliskog istoka i severne Afrike“, rekao je ministar.

Zbog toga se sada radi, kako je dodao, na projektima izvoza govedine u Tursku i Izrael, a sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima se radi na izvozu svih prehrambenih proizvoda, „čije ćemo tražene standarde potpuno savladati do kraja godine“.

„Nijedna agrarna zemlja ne može da se razvije samo na primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, već mora razvoj da zasniva na prehrambenoj industriji“, kazao je Nedimović.

(Beta)