banner-image

Za unapređenje organske proizvodnje 7,5 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević uručio je danas 34 ugovora korisnicima, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru dva konkursa – za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, kao i nabavku priključne mehanizacije za organsku proizvodnju, i konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2018. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Dr Radojević je povodom potpisivanja ugovora u okviru ove dve konkursne linije, posebno istakao značaj prepoznavanja potrebe da se po prvi put sufinansira i nabavka specijalizovane priključne mehanizacije, neophodne za organsku proizvodnju.Cilj proširenja mogućnosti konkurisanja u oblasti organske proizvodnje, bio je da se proizvođačima organske hrane omogući da lakše dođu do poljoprivredne mehanizacije, i kako je Radojević istakao, proizvodnju učine efikasnijom i time postanu konkurentniji na tržištu.

– Pokrajinska vlada želi i hoće da prepozna organsku proizvodnju. Danas potpisujemo 30 ugovora sa korisnicima bespovratnih sredstava u okviru konkursa namenjenog kontroli i sertifikaciji organske proizvodnje, kao i nabavku priključne mehanizacije za organsku proizvodnju. Ukupna vrednost ovih ugovora je oko 9,5 miliona dinara, u čemu je učešće sekretarijata 7,5 miliona dinara, a korisnika nepuna dva miliona dinara“, istakao je Radojević i dodao da se ovom prilikom najveći broj ugovora zaključuje sa poljoprivrednicima organske proizvodnje sa teritorije Grada Novog Sada, Vršca, Subotice i Bačke Palanke.

Govoreći o podsticajima u okviru drugog konkursa, koji je namenjen uvođenju i sertifikaciji sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, što podrazumeva i oznaku geografskog porekla, Radojević je naveo da se po ovom osnovu realizuje četiri ugovora.Ukupna vrednost je 2,2 miliona dinara, u čemu je učešće Sekretarijata nešto više od polovine sredstava.

On je je naveo da je ovaj konkurs još jedan dobar način da se ojača pozicija naših poljoprivrednika kroz jasno prepoznavanje i dobijanje novog kvaliteta naših domaćih proizvoda.

Dr Radojević je izneo da i u narednoj godini očekuje značajno interesovanje za ove linije, uz uverenje da će poljoprivredni proizvođači sa teritorije Vojvodine iskoristiti sva sredstva koja su im stoje na raspolaganju.