banner-image

Bačena bomba u dvorištu poljoprivredne firme u Staparu

U dvorište firme Agroplod iz Stapara bačena je eksplozivna naprava, pri čemu su oštećeni automobili i kancelarije, saznaje VOICE.

Incident se dogodio u noći između nedelje i ponedeljka u Ulici Miloša Obilića 8, a kamere firme su ga zabeležile. Na snimku se vidi kako muškarac koji ima kapuljaču na glavi baca eksplozivnu napravu u dvorište i kako dolazi do eksplozije.

Firma Agroplod je u vlasništvu porodice Kucurski. Reč je o uspešnim poljoprivrednicima, koji se bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom.

Vlasnici preduzeća Agroplod potvrdili su nam da je došlo do incidenta, a  pretpostavljaju da bi motiv za to mogla da bude licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta u somborskim katastarskim opštinama.

“Ne znam zašto bi neko uradio tako nešto. Niti kome šta dugujem niti smo se kome zamerili. Licitacija poljoprivrednog zemljišta je u postupku i to je jedini motiv koji vidim, ne znam šta bi bilo drugo”, izjavio je za VOICE Pavle Kucurski.

Meštani s kojima smo razgovarali ukazuju na to da se zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u somborskim mestima odvija uz niz nepravilnosti.

“Verovatno je ova firma trn u oku mnogima jer njeni vlasnici ne idu pod kapu lokalnim vlastima i kriminalcima po čijim se interesima odvijaju licitacije u Somboru. Reč je o firmi koja ima mnogo kooperanata i koja je ugledna pa pokušavaju da je uzdrmaju na ovaj način kad drugačije ne mogu”, kazao je jedan meštanin Stapara za VOICE.

U Somboru je za izdavanje predviđeno 15.366 hektara državnih oranica u 15 katastarskih opština. Za oko 675 hektara predviđen je dugoročni zakup na 30 godina, hektar i po biće izdat na period od 40 godina za potrebe ribnjaka u Bačkom Monoštru, a sve ostale površine biće date u arendu na godinu dana.

Javnim pozivom je predviđeno da zbog podizanja voćnjaka tridesetogodišnji zakup bude odobren na parcelarama u Riđici (40 hektara), KO Sombor 2 (56,5 hektara), odnosno tri u Rastini (75 ha + 21 ha + 79 ha). Zakup od tri decenije zbog uvođenja sistema za navodnjavanje garantovan je za 353 hektara u Aleksi Šantiću, te 50 hektara u Riđici.

Podsetimo, VOICE je u julu ove godine pisao o nepravilnostima u izdavanju državnih oranica u zakup, pri čemu su mnogi ratari u somborskim katastarskim opštinama ostali bez mogućnosti da licitiraju jer je, kako su tvrdili, komisija za dodelu državnog zemljišta u Somboru njive delila pod uticajem partijskih i lokalnih moćnika.

S. Gluščević (VOICE)