banner-image

Povećanje izvoza mesa neće uticati na njegovo poskupljenje

Uoči novogodišnjih praznika cene mesa ne bi trebalo da rastu, poručuju trgovci. To se posebno odnosi na junetinu koja je dostigla svoj maksimum i koja je od proleća poskupela i do 30 posto. Juneći but na tržištu sada košta između 800 i 950 dinara za kilogram, a ovo poskupljenje povezuje se sa bescarinskim izvozom u Tursku.

Dogovorena izvozna kvota od 5.000 tona iduće godine biće duplirana, ali se ne očekuje novo poskupljenje u maloprodaji.

Pre sporazuma sa Turskom, kilogram junetine žive vage koštao je između 1,8 i 1,9 evra. Sada od 2,2 do 2,4 evra. Zbog deficita sirovine poskupljenje se osetilo i u maloprodaji.

Građani kažu da svako poskupljenje pogađa, a neki su zbog cene i smanjili potrošnju ove vrste mesa. Za jedan kilogram junetine sada se može kupiti dva kilograma svinjetine ili tri kilograma piletine.

„Ovog proleća cena junećeg buta je bila 600 dinara, danas je to 800 dinara, usled čega su se naši kupci opredelili za jeftinije kategorije mesa, prvenstveno piletinu i svinjsko meso. Ono što sada imamo kao tržišne faktore je da u narednom periodu neće biti skoka junećeg mesa“, kaže Aleksandar Đokić iz kompanije „Merkator S“.

U poslednje vreme Srbija proizvodi oko 70.000 tona junećeg mesa godišnje. Proces reprodukcije u govedarstvu je najduži, kapital se sporo obrće, a za jedno utovljeno june potrebno je i više od 20 meseci.

„Treba raditi na uvozu žive teladi i stavljati ih u tov, koristiti našu stočnu hranu za životinje i na taj način doći do povećanja proizvodnje… Kvota od 10.000 tona, koja je predviđena za izvoz sledeće godine, zahteva više od 25.000 komada žive junadi za ekonomsko iskorišćavanje“, objašnjava Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

U izvoznom poslu sa Turskom proizvođači vide novu poslovnu šansu.

„Potpisivanje novog ugovora za tursko tržište je dobro za poljoprivredne proizvođače koji će imati sigurnu prodaju svojih proizvoda, a samim tim i za klaničnu industriju koja će moći da otvori nova radna mesta“, kaže vlasnik „Marso grupe“ Zoran Ivanović.

U javnosti postoji bojazan da će novi izvoz junetine u Tursku dodatno podići maloprodajne cene u zemlji.

„Moj posao je da vodim računa o poljoprivrednim proizvođačima da oni zarade što više na tržištu. Zajedno sa Ministarstvom trgovine postoji plan kako će se to regulisati, nemojte da brinete. Neće doći do skoka od 1.000 dinara“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Stanovnik Srbije prosečno godišnje potroši nepuna četiri kilograma junetine,16 kilograma svinjetine i 18 kilograma živinskog mesa.

Izvor:RTS