banner-image

U Senti vitezovi rakije iz Srbije, Mađarske, Slovačke i Rumunije

Udruženje poljoprivrednika Sente treći put je organizovalo manifestaciju “Senćanski dani poljoprivrede” koja je objedinila je dosadašnje priredbe koje su se u isto vreme održavale u Senti. Pod istim krovom održan je 18. međunarodni “Nikoljdanski festival rakije”, 6.Vojvođanski gastro festival sa izložbom lokalnih poljoprivrednih i zanatskih proizvoda i rukotvorina.

U Hali sportova u Narodnoj bašti brojnim posetiocima i gostima iz zemlje i inostranstva svojom raznovrsnom ponudom predstavilo se preko 200 izlagača iz naše zemlje. Najveće interesovanje pokazali su proizvođači domaće prirodne rakije iz Srbije, Mađarske, Slovačke i Rumunije. Najbrojniji su bili izlagači iz vojvođanskih mesta, ali su se u velikom broju odazvali i iz dugih krajeva u regionu.  

Šljivovica kraljica, Žolt Horkai pobednik festivala

Pre dodele priznanja najuspešnijima defile su priredili vitezovi Senćanskog reda vitezova rakije “Sveti Nikola” iz Sente i njihove kolege iz inostranstva. Za novog viteza Senćanskog reda vitezova promovisan je Zoran Varađanin iz Bajmoka, a nekoliko istaknutih proizvođača i stručnjaka su predstavljeni kao kandidati za viteški red.

Žolt Horaki iz Feketića odneo pehar

Pobednički pehar za najbolju, kraljicu rakiju “Nikoljdanskoskog festivala” proglašena je šljivovica koju je ispekao Žolt Horkai iz Feketića, koja je nadmašila svih 57 rakije iz ove vrste, ali i ostalu žestinu koju su ocenjivao 24-člani žiri.

– Nama je glavni proizvod višnja, višnjevača i vino od višnje, ali imamo i puno stabala šljive, pa spravljamo i dobru šljivovicu. Za proizvodnju najbolje šljivovice koristimo najkvalitetnije šljive, jer samo od najboljeg zrelog i zdravog voća može se proizvesti kvalitetna rakija. Mora se voditi računa o fermentaciji, a kod pečenja je veoma bitno da se odvaja prvenac i Patoka. Bez toga ne može se dobiti kvalkitetna rakije. Potrebno je i iskustvo kada treba odvajati prvenac i patoku – objašnjava Horkai. 

Napominje da uzgajaju domaću autohtonu sitnu sortu plavih šljiva, kao što je autohtona sorta feketićke višnje, po kojoj je Feketić postao poznat.

Horkai napominje da su ove godine šljive slabo rodile, da za litar dobre rakije potrbeno je 11do 12 kilograma šljiva. Zbog niskih temperatura i mrazeva izostao je još rod kajsija i kruška vilaljamovki, ali su zato feketićke višnje solidno rodile.

– Šljiva je ipak bilo toliko da se ispeče šampionska rakija – zadovoljan je Žolt Horkai. 

 

 

Takmaci doneli 444 uzorka

Pehar za najboljeg proizvođača rakije iz Srbije osvojio je Pera Margan iz Pančeva, epitet najboljeg proizvođača iz Mađarske pripao je Jožefu Nemetu iz Segedina, dok se

Lokalni proizvodi na senćanskoj manifestaciji

 Destilerija “Delicija” iz Hurbanova istakla ko najbolja iz Slovačke.    

– Od 444 uzoraka rakije žiri je podelio 76 zlatnih medalja, 110 srebrnih i 111 bronzanih medalja, ali bilo je i tridesetak posto uzoraka rakije koje osvojile medalje, što je uobičajeno svke godine na ovom festivalu, koji je najprestižniji u Srbiji i među najprestižnijima u regionu – kaže glavni organizator i prvi čovek Senćanskog reda vitezova rakije “Sveti Nikola” Mikloš Nađ.

On dodaje da se kriterijum žirija svake godine pooštrava, ali uverava da su i domaće prirodne rakije sve kvalitetnije, u odnosu na raniji period.

– Puno smo kao proizvođači rakije napredovali, ne samo što se tiče kvaliteta, nego i pakovanja, serviranja i svega što može da doprinese boljem utisku ovom našem proizvodu koji je sve cenjeniji na domaćem tržištu, a takođe i među ljubiteljime piće u inostranstvu – smatra Nađ.

Žiri je ocenjivao 23 vrste voćnih rakija, kao i sedam vrsta destilata. Najviše je bilo odležalih rakije iz ranijih godina 72 uzorka, ali bile su masovnije zastupljene šljivovice, kruškovače, kajsijevače, dunjevače i lozovače. Međutim, bilo je 11 uzoraka rakije od zove, 10 dudovača, četiri rakije od maline, pa i onih koje se ređe peku kao što su rakije od trnjina i drenjina.

Šampionske pehare dobili su pobednici u 13 kategorija rakije: Ištvan Biro iz Mađarske za dudovaču, Pecara “Braća Kravić” iz Velebita za dunjevaču, Julius Stmad iz Slovačke za jabukovaču, Tibor Buš iz Mađarske za kajsijevaču, Mirko Marić iz Crvenke za komovicu, Mirko Samardžić iz Budisave za kruškovaču, Šandor Kohanec iz Temerina za lozovaču, Peter Sič iz Sente za odležalu dunjevaču, Žolt Horkai iz Feketića za šljivovicu, Ibolja Fekete iz Bačke Topole za trešnjevaču,  Andrej Vrba iz Hajdučice za viljamovku, Ferenc Horvat iz Sente za višnjevaču i Vince Bagi iz Sente za voćnu rakiju.

Senćanski festival sve popularniji

Ištvan Bilicki iz Sente  

 

Ištvan Bilicki iz Sente ovog puta kao višegodišnji najbolji proizvođač rakije na festivalu nije uspeo da se domogne tog priznanja, bez obzira što naglašava da je imao jako dobru sezonu za proizvodnju rakije.

– Sve je bilo izuzetno dobro, izuzev kajsija i bresaka, svo ostalo voće je kod mene dobro rodilo. Učestvovao sam sa 21-im uzorkom rakije, a od toga sam dobio sedam zlatnih, 13 srebrenih i samo jednu bronzanu medalju. Najbolje su bile kajsijevača, dunjevača, višnjevača i viljamovka, a dobra se pokazala i odležala šljiovica – naglašava Bilicki.

Kaže, kada bi njega pitali, najbolje bi bile dunjevača i odležala šljivovica.

-Drago mi je da na senćanskom festivalu iz godine u godinu učestvuje sve više proizvođača rakije, a takođe i drugih proizvođača prehramneih proizvoda, veli ovaj uspešni proizvođač. 

I naglašava da se svi trude da rade lepo I+i dobro, što je moguće bolje, da bi njihovi proizvodi imali kupce.   

Irena Nađ