banner-image

Cetinjani zaštitili pršut

„Crnogorski pršut“ novi je, peti po redu, zaštićeni proizvod u Crnoj Gori saopštila  je PR služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ove države.

Proceduru zaštite naziva ovog proizvoda geografskom oznakom inicirali su kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja proizvođači pršute sa Cetinja, okupljeni u „Udruženje crnogorski pršut“, u kome su preduzeća: Zrnožit, Martex, Interproduct, Monstate, SNJ Gornič, DDR commerce, Mianja, Nani prom. 

Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija ovog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona proizvodnje, ali i Crne Gore, osnova su zaštitu „Crnogorskog pršuta“ kao specifičnog i autentičnog proizvoda. Uticaj geografskog okruženja, klime, ali i umeća u primeni posebne, vjekovima primenjivane recepture u proizvodnji, zaslužni su što je crnogorska pršuta cenjena među potrošačima, posebno turistima koji posećuju Crnu Goru.

Naselja iz regiona proizvodnje „Crnogorskog pršuta“, nalaze se u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina u regionu proizvodnje varira od 500 do 1.500 metara. Region proizvodnje se, zahvaljujući blizini mora i Skadarskog jezera, odlikuje umereno – kontinentalnom klimom, sa sušnim i toplim letima i umjereno hladnim zimama.

Prema Proizvođačkoj specifikaciji, dokumentu koji je osnova za zaštitu proizvoda, „Crnogorski pršut“ je trajni suvomesnati proizvod dobijen od buta svinja, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja. Proces proizvodnje „Crnogorskog pršuta“ traje najmanje godinu dana. Pored modernizacije proizvodnih pogona, primjena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris, teksturu i bogastvo ukusa.

Za članove udruženja proizvođača registracija oznake značiće benefit u  ostvarivanju dodate vrednosti na tržištu, mogućnost bolje valorizacije, kako kroz rastuću turističku potrošnju u Crnoj Gori, tako i kroz rast i izvoza.

Novi zaštićen proizvod je iskorak Crne Gore u oblasti politike kvaliteta, unapređenja pozicije domaćih proizvođača i stvaranja pretpostavki za otvaranje novih radnih mesta i dinamičniji razvoj lokalne i cele crnogorske ekonomije.

Podsećamo da su tokom protekle dve godine, zaštićena četiri proizvoda: „Njeguški pršut“, „Pljevaljski sir“, „Crnogorski goveđi pršut“ i „Crnogorska stelja“. U proceduri su zahevi udruženja proizvođača za zaštitu durmitorskog skorupa i kolašinskog lisnatog sira. Očekujemo i otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja.

Ministarstvo u kontinuitetu podstiče i podržava proizvođače svih proizvoda koji imaju potencijal za zaštitu nekom od oznaka kvaliteta, prema propisima koji su usklađeni sa evropskim, kako bi u budućem periodu imali što više zaštićenih proizvoda i na evropskoj listi. Brediranje kvalitetnih, specifičnih i autohtonih domaćih proizvoda doprinosi ne samo domaćoj ekonomiji, unapređenju turističke ponude, nego i daljem razvoju brenda Crne Gore u svetu, kaže se u saopštenju.