banner-image

Krava je isto što i kokoška samo što nema perje

Nagrnuli Turci na našu govedinu, a Srbi na jeftinu piletinu jer im je ovo što hoće Turci preskupo, a sve zahvaljujući genijalnoj agrarnoj politici Branislava Nedimovića i Aleksandra Vučića. Pošto je ova strategija obeležila ovu godinu te se pokazala fenomenalnom, obezbeđene su pare da se ista nebuloza sprovodi i nadalje.

Agrarni budžet je jedna papazjanija u kojoj se ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ponaša kao da je vlasnik neke klanice, a ne kao ministar poljoprivrede. Populističku tiradu o kolosalnom izvozu govedine gura po svaku cenu, svaki dan o njoj priča i to do granica apsurda.

Sve bi to bilo u redu da ceh izvoza za Tursku ne plaćaju svi građani i to duplo.

Prvo kroz subvencije koje su podignute za 50 odsto po grlu, a drugo kroz poskupljenje govedine u mesarama. Gde je tu strategija, agrarna politika, konkurentnost… Klanje vola zbog kile mesa… To je plan.

Prosto je neverovatno kako je čovek, a samim tim i cela srpska država celu strategiju poljoprivrede preko noći prevalila na stranu koja nema nikave šanse ni pespektive jer tov goveda napuštaju i mnogo ozbiljnije države od naše. Strategija srpske poljoprivrede je krpljenje rupa ili punjenje nečijih džepova. S Brazilcima, Argentincima ili Australijancima mi nemamo nikave šanse u stočarstvu. Nema šanse cela Evropa a kamoli mi. Ali zato tamo gde imamo perspektivu i gde možemo da se takmičimo ministru nije palo na pamet da podigne subvencije za 50 odsto.

Lako se može desiti da zbog rodne godine sledeće sezone imamo izvoz od skoro pet milijardi dolara, ali oni koji su najzaslužniji za taj rekord od države suštinski dobijaju najmanje.

U suštini sa izvozom u Tursku vam je kao sa investicijom nemačkog Tenisa od stotine milona evra. Prvo naprave ogromnu haklabuku. Hvale Tenis na sva usta, Vučić se slika među čerecima u nemčakoj fabrici. Onda danima traje kampanja u kojoj se veliča investicija i maše silnim evrima. E posle svega sledi svršen čin i kažu da mora da promene zakon o zemljištu kako bi Nemac došao i uložio milione pa je u redu da mu damo državne njive na 30 godina. I šta bi? Pa ništa. Njive na 30 godina dobije i kurat i murat a Tenisa i stotina miliona evra nema nigde. Ni pet farmi u Banatu, ni vrhunskih prasadi, a seljaci državne njive mogu da zaborave na 30 godina.  Pa Tenis je bio samo dimna zavesa da razni znani i neznani investitori ugrabe umesto seljaka oranice na 30 godina. Dim i magla, kao i izvoz govedine.

Šta je tu problem, jer će napredni demagozi zavapiti pa šta je loše ako nešto izvozimo. Pa problem je što pare ne ulažete u dugoročno isplativ izvoz u proizvode koje imamo i koje možemo uspešno i kvalitetno da prodamo.

Vlada je platila da se uradi analiza konkurentnosti spske poljoprivrede. Lane su stigli rezultati. Tamo piše da je Srbija  najkonkurentnija u proizvodnji voća, uglavnom onog crvenog, kao što su maline, jagode i višnje, a relativno je konkurentna i u proizvodnji žitarica (kukuruza i pšenice), kao i u proizvodnji industrijskog bilja, kao što su šećerna repa, soja i suncokret. Nigde nema govedine. Tačnije ima je. Tamo doslovno piše da su meso i mleko najmanje  konkurentni u poređenju s drugim poljoprivrednim proizvodima. Prosto, ako u nečemu niste kokurentni besmisleno je da tu podižete subvencije  50 odsto. S druge strane, prospetitetne i konkurentne grane tučete s najskupljim gorivom u Evropi. Pa gde je tu i trunka pameti.

Ili oni što su radili analizu konkurentnosti nemaju veze s mozgom ili je Nedimović suvi genije. A možda mu je Vučić uradio i pokazao prave rezultate konkurentnosti. Šta znaju stručnjaci. Valjda je Vučić bio najbolji student pravnog fakulteta svih vremena i svih pravnih fakulteta i valjda za njega glasa 80 odsto seoskuh gazdinstava.

Šta pokazuje ova nagla i 50 odsto teška preorjentacija na goveda? Ili da nema pameti ili da je neko mnogo pamatan da namlati pare. Strategije i ozbiljne proizvodnje ovde nema na kilometre. Demagogija na nedelu, jer šta ima ko protiv toga da i mi povećamo tov i izvoz. I tu je kraj ozbiljne rasprave.

Više od dve godine slušamo o izvozu govedine u Rusiju i Kinu, Tursku  i šta je urađeno?

Kad su Nemci počeli da izvoze automobile verovatno je odmah u Nemačkoj cena limuzina koje oni prave skočila 30 posto. Poznata je stvar da čim su Danci krenuli da izvoze svinjetinu odmah su u Kopenhagenu ripile cene. Holanđani kako izvezu koji cvetak njemu odmah u Hagu i Amsterdam cena skoči. Nema izvoza dok to vaši građani ne plate duplo. Gde to ima da neko izvozi a da cene u njegovoj državi ne porastu. To je logično. Eto pitajte Nedomovića i Vučića kakvi su rezultati njihove strategije za izvoz govedine.

Rezultat je da građani u Srbiji i ne treba da jedu govedinu, ako im je skupa. Ima piletine skoro zabadava. Sve je to isto. To jest biće isto kada vam Vučić i Vulim pokažu grafikon o kvalitetu mesa koji su uradili Stefanovići i Nela Kuburović iz koga će biti jasno da građani Srbije treba da nagrnu na jeftine i vrhunski kvalitetne i zdrave piliće koji za tri koplja nadmašuju teletinu po svim parametrima.

Na kraju ne možemo a da ne parafraziramo Dušana Kovačevića.

Krava ti je isto što i kokoška samo što nema perje.

Pa građani dragi navalite. Dok Nedimović i Vučić ne odluče da naprave strategiju za izvoz piletine. E onda smo nagrabusili. Načisto.

Milovan Lukić