banner-image

Šteta od taksi Prištine do sada 30 miliona evra

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je danas da je, od kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, plasman srpske robe za 30 miliona evra manji nego prošle godine.

Ljajić je u izjavi za TV Prva naveo da je od 21. novembra, kada su mere uvedene, do 11. decembra kada su poslednji put rađeni proračuni, u potpunosti obustavljen plasman robe iz Srbije na Kosovo i Metohiju, ne računajući neke međunarodne brendove, koji su izuzeti od tih mera.

On je, govoreći o predstojećem sastanku premijera Kosova Ramuša Haradinaja i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, tokom kojeg će razgovarati o predlogu da se uvozne takse ukinu, a da na sporazumu o CEFTA stoji Kosovo sa „zvezdicom“, rekao da prvo treba rešiti nastalu krizu.

Potpredsednik Vlade je naglasio da bi se tek po rešavanju ove krize mogli nastaviti pregovori koji bi omogućili slobodan protok robe i ljudi.

On je naveo i da ne očekuje da će današnja sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rešiti postojeće probleme ili promeniti stavove, ali da to pitanje svakako treba da se internacionalizuje.