banner-image

Od 1. januara pčelari ne plaćaju pašarinu

Zakonom o stočarstvu zabranjena je naplata pašarine za pčele, ali godinama unazad su nacionalni parkovi naplaćivali pčelarima takozvanu naknadu za stajalište, što je iz ugla pčelara bilo svojevrsno preimenovanje reči pašarina, piše SPOS na svom sajtu.

Savez pčelarskih organizacija Srbije se već neko vreme borio da se to zaustavi, svojevremeno su, kako navode na sajtu, imali obećanje ministra Bačevića da će to sprečiti, ali na kraju od toga nije bilo ništa. Nova šansa ukazala se nedavno, kada je odlučeno da Srbija donese Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, te tako sve parafiskalne namete objedini na jednom mestu i reguliše ih zakonom, a ne podzakonskim aktima. U međuvremenu je zakon i donet, što znači da pašarine više nema.

U članu 67  Zakona piše da se „Naknada za korišćenje šumskog zemljišta u državnoj svojini u nešumske namene ne plaća se za korišćenje šumskog zemljišta u državnoj svojini za postavljanje i korišćenje privremenih objekata za pčelarstvo“. 

U članu 109 Zakona navodi se da se naknade za korišćenje zaštićenog područja oslobađaju oni koji postavljaju i koriste privremene objekte za pčelarstvo.

 Zakon stupa na snagu 1. januara 2019. godine, te će 2019. godina biti prva godina bez pašarine.