banner-image
banner-image

Pokrajina podržala šumarstvo i lovstvo sa 28,5 milona dinara

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, uručili su danas 13 ugovora u ukupnoj vrednosti od 28,5 miliona dinara za pošumljavanje, unapređenje rasadničke proizvodnje, i za nabavku terenskih vozila u lovstvu.

Milićević je ovom prilikom izjavio da su unapređenje šumarstva i lovstva bitni segmenti ukupne agrarne politike u Pokrajini, što se vidi i po merama podrške Pokrajinske vlade u ovim oblastima. On je naveo da se površine pod šumom u Vojvodini moraju značajno povećati, kako bi se postigao zadovoljavajući procenat pošumljenosti.

„Agrar je u prethodnom periodu bio u fokusu ove Pokrajinske vlade, o čemu govori i ulaganje od preko 20 milijardi dinara. To govori o našoj nameri da od razvojne šanse agrar pretvorimo u našu razvojnu polugu“, kazao je potpredsednik Milićević.

On je podsetio da se kroz mnoge konkursne mere pomaže pre svega malim i srednjim poljoprivrednicima. S druge strane, mnogo se ulaže u vodoprivredni sistem, gde je preko Abu Dabi fonda u prvoj fazi realizovano 11 projekata vrednih 13 miliona evra, za novo navodnjavanje 37 hiljada hektara oranica. Takođe, aplicirano je za novih 18 projekata u vrednosti od 50,5 miliona evra, što će omogućiti navodnjavanje novih 70 hiljada hektara.

„Sve te investicije su u funkciji većeg rasta u agraru u narednim godinama, što će doprineti ukupnom ekonomskom rastu u Srbiji i Vojvodini“, naglasio je Milićević.

Sekretar Radojević je naveo da je od prošle godine vraćena mera podrške unapređenju rasadničke proizvodnje. On je kazao da je u 2018. godini ukupna vrednost investicija u šumarstvo iznosila 200 miliona dinara, od čega je 160 miliona dinara uloženo u izgradnju šumskih puteva, u rasadničku proizvodnju je uloženo 26 miliona, a u pošumljavanje 13,5 miliona dinara.

Radojević je još naveo da je mera za nabavku terenskih vozila u lovstvu uvedena prošle godine. Tokom 2018. godine u razvoj lovstva investirano je ukupno 55 miliona dinara, od čega je ulaganje Pokrajine u iznosu od 35 miliona dinara.