banner-image

SCV investirao u Agremo platformu za poljoprivredu

Agremo je softverska platforma za agrobiznise, poljoprivrednike kao i sve druge koje zanima trenutno stanje njihovih biljaka i obradivih površina. Agremo, analizu slika iz vazduha, obavlja uz upotrebu AI, computer vision i ML (machine learning) tehnologija, kako bi pružili bolji osnov za donošenje odluka u poljoprivredi. Njihova AI tehnologija izvlači precizne podatke iz slika prikupljenih iz vazduha, što su uspešno demonstirali na više od 100 biljnih vrsta u različitim fazama razvoja. Njihovi klijenti mogu brojati biljke, otkriti bolesti, zone korova i štetočina, probleme sa sušom, ustanoviti nivoe cvetanja biljaka i još mnogo toga

Platforma je kompatibilna sa svim tipovima opreme, uključujući sve komercijalne dronove i senzore (RGB, NIR, višespektralne kamere, itd), a pored toga uspešno može analizirati i satelitske slike. Agremo analizira biljke na višem nivou od uobičajenih sistema zasnovanih na NDVI indeksima, i na taj način zaista dodaje vrednost svojim korisnicima, koji na osnovu njihovih izveštaja mogu ostvariti održivu proizvodnju, bolje prinose i niže troškove proizvodnje.

Ekspert mapiranja i direktor Caribe Drones Co. iz Portorika Ramón Pagán, izjavio je da su poljoprivrednici počeli svoja polja i useve da posmatraju iz drugog ugla nakon što su upoznati sa mapiranjem iz vazduha i Agremo izveštajima. „Agremo pomaže farmerima da dobiju krucijalne informacije, koje je do skoro bilo nemoguće pribaviti“, rekao je Pagán.

Kompaniju su 2015. godine osnovali Milan Dobrota (CEO), Rastko Čarapić (COO) i Nebojša Pavičić (CTO). Iskusan tim sa dubokim znanjem u oblastima dronova i bespilotnih letelica, poljoprivrede, nauci o podacima i razvoju skalabilnih tehnologija. Od tada, Agremo je postao prepoznatljivo ime u oblasti precizne poljoprivrede, sa preko 100,000 analizirani hektara obradive površine svojih korisnika u preko 100 zemalja širom sveta, u čemu su prednjačili korisnici is SAD. Sa povećanjem upotrebe dronova i daljinske detekcije u poljoprivredi, očekuje se i osetno povećanje i rast broja dron i ag-tech profesionalaca, dok je Agremo sa svojim timom od 20 profesionalaca spreman da odgovori na sve zahteve tržišta.

„Uspešno smo razvili svoje poslovanje u više od 100 zemalja, a uz pomoć i iskustvo South Central Ventures ćemo moči da ostvarimo planove rasta i razvoja i pozicioniramo Agremo kao vodećeg igrača na tržištu“, rekao je osnivač i CEO Milan Dobrota.

Partner menadžer u South Central Ventures Jan Kobler rekao je da ceo Agremo tim i njegovi osnivači uspevaju da jasno predstave vrednost koju donose poljoprivrednicima, a koja se konstantno validira kroz povećanje tražnje za njihovim rešenjem i kroz saradnju i partnerstva sa nekim od najjačih poljoprivrednih brendova u svetu. „Veoma smo uzbuđeni što ćemo sarađivati sa Milanom i njegovim timom na internacionalnom širenju poslovanja“, rekao je Kobler.

South Central Ventures, sa kancelarijama u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, kroz Enterprise Innovation Fund (ENIF), fokusiran je na tehnološke kompanije na zapadnom Balkanu. Fond od 40 miliona evra je namenjen pre svega ulaganjima u rast kompanija u ranoj fazi razvoja. Ova ulaganja su okrenuta pokretanju međunarodnog širenja poslovanja i rastu tehnoloških startapa u kojima prepoznaju potencijal „da postanu veliki“, a ulaganje u Agremo će biti deseto po redu u Srbiji.

(Agrosmart)