banner-image

Pšenica umesto da je u fazi bokorenja tek klija

Zbog dugotrajne suše, pšenica je u ovom periodu godine, umesto u fazi punog bokorenja, tek počela da klija ili je u fazi nicanja. Na području Kikinde više od 50 odsto površina pod pšenicom nije ni započelo nicanje. Sneg koji je pao dobro je došao svim ozimim kulturama.

Na području grada Kikinde sneg koji je pao proteklih dana dobro je došao ozimim kulturama i najbolje bi bilo da se zadrži što duže, s obzirom na to da je takoreći pšenica tako ušuškana.

Primetno je neujednačeno nicanje u zavisnosti od lokaliteta. Na pojedinim parcelama, umesto da je u fazi punog bokorenja, pšenica je tek počela da niče.

“Preko 50 odsto useva nije niklo, dok ovih drugh 50 odsto je u fazi klijanja ili nicanja. Ispod snega se tek probija listić. Kraj decembra je i pšenica bi trebalo da bude u fazi tri potpuno razvijena lista i da nastavlja sa svojim rastom i razvićem“, kazao je Aleksandar Pap, Poljoprivredna stručna služba Kikinda.

Najgore po pšenicu bilo bi da se sneg potpuno otopi, a onda niske temperature da zalede površine. Golomrazica je uobičajena za sever Banata, ali smrznuto zemljište pravi velike probleme.

“Dobro je da je sneg pao jer je žito ušuškao i to je dobro. Neće biti dobro ako se sneg brzo otopi i onda nastane veliki minus, pa nastane golomrazica, ne bi bilo dobro za pšenicu“, kazao je Milorad Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde.

Setva je obavljena u optimalnom roku, ali padavina nije bilo nekoliko meseci i to je najveći problem sa kojim su se suočavali kikindski poljoprivrednici. Upravo je dugotrajna suša doprinela neujednačnom razvoju biljaka.

“Negde je u nicanju, a negde klija i to nije dobro. Kišu nismo imali od avgusta, a to što je do sada palo oko 30 litara, nije bilo od velike pomoći“, izjavio je Šibul.
Na području Kikinde jesenas je pšenicom zasejano oko 15.000 hektara pod pšenicom, što su površine uobičajene za ovo područje. Primetno je i znatno povećanje pod kulturama koje se koriste za ishranu stoke.

Izvor:RTV