banner-image

Bez kamate i uz subvenciju do protivgaradne mreže

Voćari i povrtari već od sledeće godine imaće šansu da uz povoljne uslove osiguraju svoje zasade. Opština Topola će pokrenuti pilot projekat „50 hektara za 50 gazdinstava“, a projektom je predviđeno da poljoprivrednici iz oblasti povrtarstva i voćarstva za hektar protivgradne mreže dobiju kredit na 10 godina.

„Ovo će biti pilot projekat prvi u Srbiji, gde će zajedno raditi opština, država preko ministarstva poljoprivrede, poslovne banke i osiguravajuće kuće kako bi svi zajedno doprineli da se u narednim godinama pod veoma povoljnim uslovima što veći broj parcela pokrije protivgradnom mrežom“, rekao je predsednik SO Topola Dragan Jovanović.

Opština Topola će polovinom januara uputiti poziv svim zainteresovanim poljoprivrednicima. Najvažniji uslov je da voćari odnosno povrtari budu kreditno sposobni.

„Opština Topola će pokrivati kamatu na tu sumu a država će davati povraćaj od 50 odsto. Očekujemo da celokupna ugradnja mreže na jednom hektaru neće preći 9500 evra što znači da će poljoprivrednik za nekih 4800 evra dobiti hektar mreže sa otplatom na 10 godina bez kamate pošto od države dobije subvenciju od 50 odsto na uloženu sumu“, istakao je Jovanović.

Izvor:Glas Zapadne Srbije

 

 

.