banner-image

Ministarstvo zdravlja će kontrolisati kvalitet hrane

Kontrola prometa hrane u maloprodajnim objektima u Srbiji preći će nakon usvajanja predloga izmena Zakona o bezbednosti hrane, pod nadležnost Ministarstva zdravlja.

Kontrola hrane životinjskog porekla u objektima koji su registrovani od strane Ministarstva poljoprivrede (na primer klanice) ostaje u nadležnosti ovog ministarstva, rečeno je na sastanku Nacionalnog konventa o EU, odnosno Radne grupe za poglavlja 11,12,13 (Poljoprivreda i ruralni razvoj, Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Ribarstvo).

Na sastnaku su učestvovali predstavnici nekoliko ministarstava kao i predstavnici civilne zajednice u Srbiji koji su napomenuli da javna rasprava o predlogu izmena ovog zakona nije održana, javlja Tanjug.

Učesnici sastanka diskutovali su o izmenama i definisanju termina „hrana” u „novom” zakonu, ali i o tome da se nije čuo glas struke te su predložene izmene zakona nepotpune bez, na primer, dela koji se tiče organski proizvedene hrane.

Obzirom da su predložene izmene već poslate Skupštini, Konvent će pokušati, kako je rečeno, da komentare struke dostavi putem skupštinskih odbora pre glasanja poslanika, kako bi se kroz amandmane usvojili brojni predlozi i unapredila bezbednost i kvalitet hrane u Srbiji.

Predstavnici Naleda tražili su na sastanku pojašnjenja definicije „nebezbedna hrana”, odnosno „najbolje upotrebiti do” jer, kako kažu, ukoliko se jasno u predloženim izmenama ne napravi razlika između bezbednosti hrane i kvaliteta hrane, kao i do kada ona može da se upotrebljava, privrednici bi mogli da imaju gubitke jer bi hranu morali da bacaju.

Izvor:Politika